avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Interpretare articole legea 8/1996
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Interpretare articole legea 8/1996

1) cine pot fi titularii drepturilor de exploatare si ce sunt acestea mai exact?
2) "Art. 34. — (1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul prezentei legi, reproducerea unei opere fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de exploatare." - asta inseamna ca actiunea de a copia muzica si filme de pe internet nu contravine dreptului de autor?
3) Art.34 - (2) Pentru suporturile pe care se pot realiza inregistrari, sonor sau audiovizual, cat si pentru aparatele ce permit reproducerea acestora, in situatia prevazuta la alin. (1), se va plati o remuneratie stabilita conform prevederilor prezentei legi. - La ce anume se refera acest alineat?

4) Art. 101. — (1) In lipsa unei conventii contrare, artistul interpret sau executant, care a participat la realizarea unei opere audiovizuale ori a unei inregistrari sonore, se prezuma ca cedeaza producatorului acesteia dreptul exclusiv de exploatare a prestatiei sale prin fixare, reproducere, difuzare si comunicare publica. Pentru comunicarea publica, artistului interpret sau executant i se cuvin 50% din sumele incasate de producator. - Deci daca am executat un fragment muzical intr-o emisiune difuzata la TV beneficiez de 50% din sumele incasate de producator si in lipsa unui act scris?


Cel mai recent răspuns: Dinu Turcanu , Consilier juridic 17:08, 21 Mai 2012
Incerc sa ofer o definitie a textelor legale de mai sus cu recomandarea expresa de a solicita sfatul unui specialist in domeniu pentru a avea o interpretare coerenta in conformitate cu textul legislativ.
1. Titular - persoana care se bucura de un drept juridic
Dreptul de proprietate este, conform Codului civil, dreptul unei persoane de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege.
2. Actiunea de a copia muzica si filme de pe internet pentru pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, nu contravine dreptului de autor. Daca insa, copiati muzica si filme pentru a le vinde sau inchiria catre terti, reprezinta o incalcare a legii.
3. Acest alineat face referire la obligatia producatorilor sau a altor persoane autorizate de a plati remuneratia cuvenita artistilor a caror muzica o inregistreaza si o pun in vanzare.
4. Asa se presupune.
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc mult pentru lamurir. Totusi as dori sa va mai intreb:

1) Am inteles ce insemna titularul uni drept, dar nu am inteles in contextul acelei legi ce insemna titularul dreptului de EXPLOATARE. Acest drept este acelasi lucru cu a detine drepturile patrimoniale (din legea 8 / 1996, adica copierea, difuzarea, inchirierea, etc.) a cuiva asupra ceva?
4) Fraza "in lipsa unei conventii contrare' se refere la lipsa ei dintr-un contract sau se refera chiar la lipsa contractului? Cum se poate prezuma ca cineva cedeaza cuiva un drept in schimbul unei remuneratii daca acest lucru nu ar fi stipulat undeva (adica in lipsa unei clauze)?
Cum poate artistul sa dovedeasca ca sa inteles cu producatorul sa ii cedeze un drept contra unei remuneratii, daca acest lucru nu ar face subiectul unei clauze prezente intr-un contract?
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
creis, utilizator
Nu are legatura cu internetul art 34, ci cu copia privata, in sensul ca nu este ilegala copierea pe un suport a unor opere protejate, intrucat in pretul lui este inclusa si o suma pe care o plateste producatorul/importatorul suportului catre organismul de gestiune colectiva colector, la noi UPFR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ambalajul unui produs poate fi obiectul dreptului de autor? duwhyt duwhyt Am un site si vreau sa expun pe el niste copii obtinute prin scanare a unor ambalaje de produse ce se afla aproape in orice supermarket din romania. Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor - descarcare muzica, filme etc ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Rog un raspuns,privind downloadul de muzica,filme de pe Net.Pot downloada muzica, filme de pe Net. pentru mine(acasa)fara a comercializa sau difuza ... (vezi toată discuția)
Autorizatie neexclusiva de la upfr veronica ciucanu veronica ciucanu Am o cofetarie si se asculta muzica ambientala de pe stick inregistrat de noi .Am autorizatie de la UCMR-ADA.Cei de la UPFR zic ca imi trebuie si de la ei ... (vezi toată discuția)