avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrare la consulat a unui copil nascut de mama ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrare la consulat a unui copil nascut de mama surogat

Buna ziua,

Voi apela la programul mama surogat in Ucraina, in urma unor interventi nu pot duce o sarcina si astfel singura optiune este mama surogat. In Ucraina exista legi pentru mama surogata. Dar problema o am cu consulatul de la Kiev care nu au mai avut asemenea cazuri, eu voi primi un certificat de nastere cu numele nostru (parinti biologici) in dreptul mamei si, respectiv tatalui. Si noi vom avea nevoie de un pasaport ptr. copil ca sa-l putem duce in tara. Intrebarea mea este: recunoaste statul copilul ca al nostru (cetateni romani)? si, ce acte avem nevoie la consulat ?
Buna ziua,

[Editat]
Cei de la ambasada au zis ca putem trece vama si cu certificatul de nastere , dar pot sa cer si un titlu de calatorie de la ei sau vom trece copilul pe pasaportul sotului dupa ce vom face certificatul romanesc. Deci posibilitati sunt ....

Va multumesc de rabdare si bunavointa
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Ares-3, moderator
Doamna, informatiile dvs. sunt cel putin partial incorecte.

Cei de la ambasada au zis ca putem trece vama si cu certificatul de nastere

Nu este adevarat. Pentru a trece granita aveti nevoie de titlu de calatorie pentru copil, certificatul de nastere nu este act de identitate (cu poza).

dar pot sa cer si un titlu de calatorie de la ei

Corect, ambasadele / consulatele fac titluri de calatorie pentru minorii nascuti in alte state. Nelamurirea noastra e legata de faptul ca acel certificat de nastere din punct de vedere al legislatiei romane este fals, nu dvs. ati nascut copilul si nu stim (v-am spus asta de la inceput) cat este de legal sa se inscrie acel certificat in registrul de stare civila romanesc. Iar fara certificat de nastere nu vi se poate face titlu de calatorie.

sau vom trece copilul pe pasaportul sotului dupa ce vom face certificatul romanesc.

Nu. Copiii nu se mai trec de ani buni in pasapoartele parintilor, li se face pasaport individual.

Daca dvs considerati ca ati gasit solutia, va doresc succes. Sfaturile care se dau pe forum sunt intemeiate pe legislatia in vigoare, iar dpdv al legilor romanesti ceea ce doriti dvs. sa faceti nu este reglementat.

[Editat]
atat timp cat certificatele de nastere sunt recunoscute in Romania deci sunt valabile, nu mai e treaba mea... ca sunt sau nu in legalitate...

[Editat]
sper ca nu deranjez cu raspunsurile mele, nu sunt jurist de profesie dar e o problema personala si as vrea sa ajut pe cineva care va fi in situatia mea.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Ares-3, moderator
Raspunsurile dvs. nu deranjeaza.
In locul dvs. mi-as pune totusi (macar) o intrebare: daca este atat de simplu, de ce nu vrea ambasada Romaniei sa va faca inscrierea certificatului rusesc si va trimit in tara sa il transcrieti?

Scrieti:
atat timp cat certificatele de nastere sunt recunoscute in Romania deci sunt valabile, nu mai e treaba mea... ca sunt sau nu in legalitate...

Treaba noastra e sa dam sfaturi legale, ma gandesc ca de aceea ati postat pe Avocatnet intrebarea dvs. Nu trebuie sa va suparati ca ne punem semne de intrebare - este doar pentru a va ajuta sa va clarificati unele aspecte pe care este posibil ca aceia care v-au dat ideea sau v-au promis sprijinul evita sa vi le expuna detaliat.

Pana la urma, este visul dvs., sunt banii dvs. ... Insa sfaturile pe care le-ati dat in ultimul dvs. mesaj pentru cineva care ar putea fi in situatia dvs. vor fi editate pentru ca altul este scopul forumului.
Multumesc pentru intelegere.
Stimată doamnă,

Din punctul meu de vedere, în cazul prezentat de dvs., problema insa nu este legata de acest certificat de nastere, care, daca el contine numele parintilor biologici nu ar trebui sa ridice inconveniente in ceea ce priveste intrarea in Romania, ci de cetatenia copilului.

Astfel dificultatile intervin in conditiile in care NUMAI certificatul de nastere eliberat de consulat poate duce la consecinta dobandirii cetateniei romane.

Dar, pentru eliberarea certificatului de nastere de catre Consulat este necesar certificatul constatator al nasterii in care nu are cum sa apara numele mamei ca fiind al unei alte persoane decat cea trecuta in certificatul de nastere. In aceste conditii, consulatul nu poate emite un certificat de nastere care sa aiba si efectul cetateniei romane asupra copilului.

Pentru transcrierea certificatului de nastere nu este necesar certificatul constatator al nasterii, dar transcrierea nu genereaza efecte asupra cetateniei copilului.

Acesta ar fi singurul incovenient, iar cetatenia poate fi obtinuta si ulterior, prin procedura speciala.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere copil nascut in spania lucinda2010 lucinda2010 Buna ziua. As dori sa stiu ce acte sunt necesare unui minor nascut in Spania din parinti romani (necasatoriti) pentru a putea calatori in Romania in conditiile ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor din spania in romania ionstoica ionstoica copilul are parinti cu cetatenie romana,copilul are numai certificatul de nastere spaniol ce trebuie facut pentru a putea veni toti trei in romania(parintii si ... (vezi toată discuția)
Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)