poate fi acuzata o persoana de fals in declaratii, persoana citata de organul de cercetare penala insotita de aparator si audiata in cadrul actelor premergatoare in legatura cu o fapta iar ulterior se constata ca declaratiile persoanei sunt contrare cu realitatea.
atunci de ce mai exista art.292 cp, politia nu este una din institutiile de la art. 145, de ce art 292 face referire la" în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe juridice " ????
Art.292 CP in practica politienesca se cerceteaza in cazurile cand se declina o identitate falsa intr-o declaratie,indiferent de calitatea persoanei,a nu se confunda cu falsul privind identitatea.De regula se retine si cu art 293 CP.
Falsul in declaratii se refera la o alta infractiune. In fata organelor de politie avem o forma speciala si anume marturia mincinoasa. Spre exemplu, savarseste infractiunea de fals in declaratii cel care spune in fata notarului ca este singurul mostenitor pt a primi intreaga mostenire sau cel care declara un venit mai mic pt a obtine un ajutor social.
Este absurd ca faptuitorul sa fie tras la raspundere penala pt ceea ce declara, deoarece declaratiile mincinoase sunt facute pt a se apara.
Dupa cum v-am zis, legea nu poate obliga faptuitorul sa se autodenunte.
Fals in acte
ilvims
Bunaseara am si eu o intrebare referitor cu art.nr 292 c p ce se specificala acest art ?,azi am primit o citatie de la politie in care specifica ca sunt chemat ... (vezi toată discuția)