avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament restantier care apartine de AFI (ICRAL)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament restantier care apartine de AFI (ICRAL)

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti cum se gestioneaza datoria unui apartament care apartine de ICRAL ,are datori de peste 15.000 ron .Pe cine dam in judecata pe chirias (nu mai sta nimeni de vreo 5 ani)sau pe icral ?
daca vine un nou chirias ce se intampla cu datoria de la intretinere?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:42, 2 Iunie 2013
sunt doua apartamente ,unul in care s-a recunoscut de catre AFI ca cineva din bloc sta ilegal dar care a dat in judecata la randul ei pe AFI (stilul procesoman).problema este ca acolo este un focar de infectie .
Cum as putea sa fac in asa fel in care sa nu pierd nici datoriile pe care apartamentul le are dar sa evacuez cat mai repede pe cel care sta ilegal acolo.
noul chirias a venit dar nu poate sa intre in apartament

Pentru recuperarea debitelor dati in judecata proprietarul iar pentru ca noul chirias sa intre in apartamenta, acesta sa apeleze la proprietar care impreuna cu politia sa evacueze apartamentul. Invitati-l pe noul chirias sa citeasca contractul de inchiriere si-o sa vada ca acolo este consemnat faptul ca proprietarul are obligatia sa-i puna la dispozitie apartamentul, sa i-l predea la o anumita data...
Am mai scris pe forum cum am rezolvat noi un caz asemanator: ne-am deplasat la sediul Consiliului Local din care face parte serviciul care se ocupa de asemenea apartamente ale statului. Le-am expus punctu nostru de vedere. A fost chemata sefa serviciului. Ei, impreuna au incercat sa ne ”inbrobodeasca” ca sa vedeti ca ei au repartizat legal acel spatiu si ca in legatura cu plata intretinerii se ocupa si este raspunzator numai chiriasul - conform celor scrise in contactul de inchiriere. Noi le-am prezentat ce spune legea (pe atunci Legea 400), adica proprietarul sau ma rog reprezentantul legal al proprietarului poate fi chemat in instanta pentru neplata intretinerii. In conditiile in care atunci in localitatea noastra erau peste 40.000 de cereri de locuinte de la stat, le-am sugerat sa ”rupa” contractul cu vechiul chirias si sa-l de-a la cineva care intr-un viitor apropiat sa-l si cumpere (un pret aproape simbolic pentru un ap. cu 2 camere)... Chiar asa a fost, insa smecheria a fost un pic mai avansata: vechiul chirias a fost pus sa faca cerere de cumparare a ap. care nu avea bani nici sa mearga cu tramvaiul o statie, insa au ”scos” la interval un cetatean interesat (care mai are nu stiu cate apartamente de acest fel). S-au dat o parte din bani pentru achitarea tuturor datoriilor la asociatie, noi le-am eliberat adeverinta de rigoare, cealalta parte din suma data efectiv pe apartament s-a impartit intre vechiul chirias, acum devenit proprietar care nu a fost aruncat in strada, ci i s-a oferit un loc la un camin, iar o parte din suma a ramas la ceilalti participantnti la inginerie...
Acum ce sa zic, cum toti participantii v-au sfatuit sa actionati in instanta proprietarul (reprezentantul statului in teritoriu), mergeti acolo, somati-ii cu darea in judecata pentru crearea de prejudicii as. de proprietari si de faptul ca de-atata timp nu s-au ocupat de acel spatiu care a devenit intre timp insalubru. Daca nu se iau masuri care sa va satisfaca, chiar trebuie chemati in instanta pentru recuperarea sumelor respective. Insist si eu cu intrebarea: de ce ati stat cu degetul in gura atata timp?

chiar daca cel care sta ilegal acolo a dat in judecata pe AFI trebuie sa elibereze apart.?
deoarece politia a venit si nu a putut face nimic.
Politia nu a putut face nimic fara proprietar. Primaria este obligata conform legii sa vegheze asupra proprietatii sale asa cum face orice proprietar. Primaria raspunde de asemenea pentru ca imobilul este insalubru, riscand sa agraveze situatia locativa a tuturor proprietarilor. Formulati actiune in instanta impotriva Primariei pentru neplata cotelor de intretinere si in subsidiar capat de cerere privind evacuarea prin subrogatie in drepturile creditorului, adica al Primariei care sta cu mainile in san.

Alte discuții în legătură

Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)
Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul. legal23 legal23 Detin un apartament pe care l-am inchiriat ptr o suma modica unei rude care trecea printr-un moment mai greu in lupta cu viata.Nu exista un contract de ... (vezi toată discuția)
Protocol predare/primire bani, documente si materiale intre 2 asociatii de proprietari iapost iapost Buna ziua, Deschid acest subiect in atentia celor care au mai participat la predarea/primirea patrimoniului intre 2 asociatii si care vor avea amabilitatea sa ... (vezi toată discuția)