avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia de intretinere

In situatia in care nu suntem divortati iar sotul nu vrea sa contribuie la cheltuielile casei si cresterii copilului pot sa il dau in judecata sa plateasca pensie alimentara pt copil? Care ar fi procedura, trebuie martori?Imi puteti spune exact ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: ISABELLA NICA , Mediator 13:23, 24 Aprilie 2012
Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.

Chiar dacă creditorul întreţinerii a decedat în perioada corespunzătoare unei rate, întreţinerea este datorată în întregime pentru acea perioadă.

De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.
In cazul in care tatal nu participa la cheltuielile necesare pentru a-i asigura copilului cele necesare traiul, educatiei, invatatura, puteti sa va adresati instantei de judecata pentru obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere. Va fi sesizata autoritatea tutelara, se va efectua o ancheta sociala la domiciliu.Mai aveti la indemana si procedura medierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile copilului - pensie; autoritate parinteasca araluca1987 araluca1987 Buna ziua! Am o fetita de 3 ani si 5 luni . Tatal ei este cetatean suedez. In ultimii 2 ani ne-a trimis cam 500 euro o data la 3 -5 luni si mai rar chiar.Pana ... (vezi toată discuția)
Modalitate de plata pensiei alimentare fainamac fainamac Suntem in process de divort cu sotul meu. Sa oferit să plătească o contribuție de pensie la un cont bancar în numele unui copil care vă poate beneficia ... (vezi toată discuția)
Buna seara - pensia de intretinere si obligatiile parintilor dumitru34 dumitru34 am si eu 2 intrebari.eu mam casatorit cu o femeie care are o copila la facultate tatasu ii obligat de lege sa plateasca jumatate din chirie la camin unde ... (vezi toată discuția)