avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declinare de competenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declinare de competenta

Buna ziua, de ce se declina competenta de judecata a jud. sect 6 buc.catre jud.sect.5 buc. atata timp cat reclamantul ,;persoana fizica,locuieste in sect.6 iar parata (s.c.ardaf sa)are sediul in sect 1.(dosar pretentii materiale) multumesc !
Cel mai recent răspuns: mars_on_line , utilizator 11:47, 4 Februarie 2009
Instanta va motiva aceasta declinare.Puteti avea insa surpriza (deloc placuta, zic eu) sa ajungeti intr-un conflict negativ de competenta daca si Judecatoria sector 5 isi va declina competenta!
Poate v-ati judecat cu vreo subdiviziune ardaf care are personalitate juridica si se afla prin sector 5... Altfel e o simpla greseala.
Oricum, instanta a fost aleasa prost, era corect domiciliul paratei si nu al reclamantului, nu?
Când instanţa sesizată se află în faţa încălcării normelor imperative de competenţă îşi va prevala necompetenţa. Ea trebuie să invoce necompetenţa nu numai pentru că necompetenţa de ordine publică i se opune şi ei, dar şi pentru că părţile, din neştiinţă sau omisiune, n-au invocat ele însele necompetenţa.
Dacă excepţia de necompetenţă a fost admisă instanţa pronunţându-se printr-o hotărâre de declinare a competenţei, se declară necompetentă astfel încât se va dezinvesti şi, totodată va dispune trimiterea cauzei acelei instanţe competente sau acelui organ cu atribuţii jurisdicţionale competent.
Împotriva acestei hotărâri, partea nemulţumită are deschisă calea recursului în termen de 5 zile de la data pronunţării ei (art.158 alin.3 C.proc.civ.).

ARDAF Sucursala Bucuresti are sediul social in sectorul 5 ... prin urmare, instanta competenta este Judecatoria Sect.5 :)
Pai Ardaf are sediul in Primaverii sect 1,iar Judecatoria sect 6 se afla in sect 1.Oricum ,nu se aplica art 12 c.p.c. tinand cont de art 11 alin 1 pct 1-3 c.p.c - care spune ca sant mai multe instante competente ? Oricum s-a admis exceptia de necompetenta dar hotararea nu s-a redactat .Sant si eu curios sa vad motivele .
Da, nu mai ineleg nimic... nu ne pteati spune de la inceput ca pretentiile alea erau dintr-un contract de asigurare?
Iar aia cu judecatoria sector 6 se afla in sector 1, nu vad la ce ne intereseaza...
Deci: dv. sunteti asiguratul care sta in 6, ardaf in 1, unde sunt bunurile si unde s-a produs evenimentul asigurat?
Cine a invocat exceptia si pe ce motive?

Alte discuții în legătură

Subiecte pt admitere barou - nelamurire florentza florentza Buna ziua! As vrea sa-i intreb pe cei care s-au pregatit pentru admiterea in barou (si nu numai) cate ceva despre materia studiata. Nu am pentru acum decat o ... (vezi toată discuția)
Competenta instanta de executate Smarandache Smarandache Incuvintarea executarii silite se face doar la instanta sectorului unde se afla domiciliul debitorul sau si a creditorului ? (vezi toată discuția)
Motiv de anulare in recurs amuri amuri Buna seara! 1. Am avut deschis un proces civil, in calitate de reclamant. 2. Paratul a invocat declinarea de competenta in favoarea Trib Bucuresti-Sectia ... (vezi toată discuția)