avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... subiecte pt admitere barou - nelamurire
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

subiecte pt admitere barou - nelamurire

Buna ziua!
As vrea sa-i intreb pe cei care s-au pregatit pentru admiterea in barou (si nu numai) cate ceva despre materia studiata. Nu am pentru acum decat o intrebare, dar sigur vor mai aparea pe parcurs, de aceea mi-am permis sa deschid un nou topic (unde ii invit si pe alti "nelamuriti" ca mine).
In cadrul subiectului "dreptul de proprietate" intra si categoriile de limitari ale dreptului de proprietate? Ideal ar fi sa le enumar (sunt vreo 4) sau sa le si dezvolt?
La tematica am vazut ca sunt enuntate numai definitia si caracterele.
Multumesc anticipat.
toate subiectele trebuie dezvoltate, simpla enumerare nu este suficienta. cand am dat eu admiterea in barou, am avut la unul din subiectele dreptului penal "legea penala" si a trebuit sa scriem tot. iar in tratat, legea penala este dezvoltata pe 50 de pagini. desigur ca nu am scris toate acele 50 de pagini, ideea este ca trebuie acoperit subiectul in totalitate, sa scrii cateceva din toate ideile si sa nu te rezumi la a face doar enumerari, pentru ca nu vei primi punctajul de pe barem.
Mai am cateva nelamuriri, la procedura civila: imi puteti da un exemplu concret, in care este invocata o exceptie de necompetenta si este admisa, instanta fiind obligata sa numeasca un organ cu activitate jurisdictionala competent ?
Multumesc anticipat.
florentza a scris:


In cadrul subiectului "dreptul de proprietate" intra si categoriile de limitari ale dreptului de proprietate? Ideal ar fi sa le enumar (sunt vreo 4) sau sa le si dezvolt?


Eu nu cred ca intra si limitarile, le-ar fi trecut in tematica daca s-ar fi cerut. Eu zic ca subiectele vor fi strict din tematica, iar daca limitarile nu sunt trecute, nu cred ca se va da asa ceva. la fel si referitor la tema "Posesia si efectele sale", cred ca nu este inclusa si Proprietatea aparenta.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
ContSters20980, utilizator
@florentza
pot sa-ti dau foarte multe exemple in care se invoca exceptia necompetentei:
1. necompetenta materiala - la judecatorie s-a introdus o contestatie intemeiata pe Legea 10/2001. instanta, din oficiu, sau partea adversa invoca exceptia necompetentei materiale, pe motiv ca actiunile intemeiate pe Legea 10 se solutioneaza in prima instanta la tribunal. se admite exceptia si se declina cauza in favoarea tribunalului. sau - X introduce o actiune in pretentii la judecatorie prin care solicita obligarea paratului la plata sumei de 550.000 ron. instanta, din oficiu, sau partea adversa invoca exceptia necompetentei materiale pe motiv ca judecatoria judeca in prima instanta doar actiuni civile ale caror obiecte pot fi de maximum 500.000 ron; se admite exceptia si se declina cauza in favoarea tribunalului.
2. necompetenta teritoriala - la Judecatoria sectorului 1 a fost introdusa o actiune prin care se solicita anularea unui contract de vanzare - cumparare avand ca obiect un imobil situat in sectorul 2. se invoca exceptia necompetentei teritoriale, se admite si se declina dosarul in favoarea Judecatoriei sectorului 2.
3. necompetenta functionala - la tribunal - sectia civila, a fost inregistrata o cerere prin care se solicita emiterea unei ordonante care sa contina somatia de plata, ca urmare a neplatii unor facturi de catre societatea parata. se invoca exceptia necompetentei functionale si se declina dosarul in favoarea tribunalului - sectia comerciala.
Kamar, multumesc, din nou pentru raspuns;
Dar un exemplu cand va fi stabilita instanta ierarhic superioara, sesizata cu o exceptie de necompetenta admite ca pricina este de competenta unui organ cu activitate jurisdictionala ??


Revin cu o noi intrebari :
In tematica de la procedura civila intra si:
- afirmarea unui drept-conditie a actiunii civile;
-drepturile si indatoririle partilor + abuzul de drept procesual;
-aspecte referitoare la criteriul valoric in delimitarea competentei materiale ???
Mie nu mi se pare ca s-ar incadra in tematica, dar o a doua parere nu strica.
De asemenea, in tematica exista la un moment dat "Apararea in procesul civil" insa in tratatul meu nu am gasit un capitol/subcapitol distinct. Ce ar trebui sa invat aici?
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
florentza, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia necompetentei materiale ContSters42601 ContSters42601 Am avut o plingere in contencios adsministrativ depusa la Tribunalul bucuresti .La primul termen instanta a dat urmatoarea solutie:,,Admite excepţia ... (vezi toată discuția)
Excepþia necompetenþei materiale ºi declinarea cauzei SIE SIE Buna ziua. Am inaintat Judecatoriei Constanta deschiderea unui proces de retrocedare, completare la un dosar pentru stabilire de probe.. Pe citatia primita se ... (vezi toată discuția)
Litispendenta GeorgeG GeorgeG Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema: Un fost salariat depune o actiune pt plata drepturilor salariale la judecatorie. ... (vezi toată discuția)