avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... autoritate parinteasca in cazul divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

autoritate parinteasca in cazul divortului

Buna ziua,am si eu o intrebare,sunt casatotrita cu un barbat divortat cu care am un copil de 1 luna,nu stiu exact cauza divortului de prima sotie dar cu mine e agresiv verbal si bea mult si tot timpul spune ca-mi i-a copilu si pleaca,in caz de divort e posibil sa i se incredinteze lui copilul?,multumesc.
Cel mai recent răspuns: maria8201 , utilizator 13:32, 24 Aprilie 2012
Nu il cotez cu nicio sansa.
Copilul este mult prea mic pentru a avea macar o sansa...
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.


Astfel, dispozitiile art. 398 din Noul Cod Civil prevad situatia exercitarii autoritatii parintesti de catre un singur parinte, "daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului" (art. 398 din Noul Cod Civil - Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte).




In acest context, prin coroborarea art. 397 si 398 din Noul Cod Civil cu art. 506 din Noul Cod Civil, instanta de tutela ar putea dispune exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte, exclusiv in baza acordului exprimat de parinti in acest sens, desigur cu luarea in considerare si a dispozitiilor art. 264 din Noul Cod Civil [1]. Aceasta intrucat, pe de o parte, art. 506 din Noul Cod Civil stabileste ca parintii se pot intelege cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, daca este respectat interesul superior al acestuia si, dupa caz, cu ascultarea copilului, iar, pe de alta parte, art. 398 din Noul Cod Civil consacra exceptia de la regula, operanta pentru motive intemeiate (or, invoiala partilor, in coroborarea articolelor sus-mentionate, ar putea fi circumstantiata motivelor intemeiate, in interesul superior al copilului).


multumesc frumos pt ca mi-ti raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gemenii intr-un divort dointza dointza Buna seara, cazul surorii mele vin cu intrebari , pe scurt fostul meu cumnat a deschis diortul , sora mea ( facand tratamente 9 ani sa aibe copii , sunt ... (vezi toată discuția)
Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)
Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)