avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Actiune in constatarea unui drept (grupa de munca)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Actiune in constatarea unui drept (grupa de munca)

Citat expert Paula IEKEL, Biroul teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului, in ziarul de Iasi:

In conformitate cu prevederile art. 2502, alin. 2 din Codul Civil, drepturile privitoare la actiunea in constatare a existentei sau inexistentei unui drept sint imprescriptibile...

Curtea de Apel Alba Iulia, prin Decizia civila nr. 654/5 iunie 2008 a precizat ca „Desfasurarea unei activitati in mod permanent intr-un loc de munca, care din punct de vedere al normelor legale se incadreaza intr-o anumita grupa de munca, poate fi probata cu orice mijloc de proba, inclusiv depozitii de martori"

In lumina celor de mai sus, am obtinut o adeverinta de la fostul angajator, dar nu in conformitate cu modelul legal. In aceasta se recunoaste exact ca am avut locul de munca intr-o sectie a unei fabrici, care a fost incadrata in grupa a II-a conf. Ordin 50/1990, desi nu am avut activitati direct legate de specificul sectiei (eram peronal TESA).

Nu am dus aceasta adeverinta la Casa de Pensii deoarece stiu ca nu va putea fi valorificata.

Pot folosi adeverinta in instanta pentru o actiune in constare/recunoastere a acestui drept (grupa de munca)?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:42, 2 Mai 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 111 teza finala Cod procedura civila dispune urmatoarele: cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului.

Teorie: Prin cererea (actiunea) in realizarea dreptului reclamantul urmareste "condamnarea" paratului, adica obligarea acestuia, prin hotarare, la executarea obligatiei corelative dreptului subiectiv afirmat, iar, in caz de nevoie, hotararea va fi adusa la indeplinire pe cale de executare silita. Prin cererea (actiunea) in constatare reclamantul solicita instantei numai sa se constate existenta unui drept subiectiv al sau. Datorita faptului ca reclamantul nu urmareste "condamnarea" paratului, hotararile pronuntate cu privire la cererile in constatare nu pot fi titluri executorii, nefiind susceptibile de executare silita.

Dvs. puteti sa va indreptati impotriva angajatorului, daca acesta refuza sa va elibereze o adeverinta care sa cuprinda mentiunile prevazute de lege - obligatie reglementata in HG nr. 257/2011. Apoi va puteti indrepta impotriva casei de pensii. In ambele situatii obtineti "condamnarea" paratilor.

Vreau sa fie clar un lucru: dvs. nu va puteti adresa instantei cu o actiune in constatare intrucat, apeland la dispozitiile legislatiei pensiilor, puteti obtine o adeverinta valida si puteti sa obligati casa de pensii sa o valorifice. Instanta nu are cum sa faca abstractie de faptul ca exista prevederi legale care va permit sa solicitati oricand o alta adeverinta. Romaneste spus, nu s-a sfarsit lumea la adeverinta pe care o aveti. Legea va permite sa solicitati oricand alta adeverinta. Ma opresc aici pentru ca nu stiu ce as putea sa mai scriu. :)
Doamna Pintea, ma scuzati, dar poate nu am fost eu destul de explicita. Angajatorul nu are cum sa-mi elibereze o alta adeverinta conform legii pentru ca nu am fost incadrata la momentul respectiv in nicio grupa de munca, fiind personal TESA. Stiti cum era pe atunci ... Deci nu sunt nominalizata pe nicio lista. In schimb, lucratorii din sectie, da, au fost incadrati in grupa a II-a. Datorita unor imprejurari, 15 ani am fost nevoita sa-mi desfasor activitatea intr-o incapere amplasa in cadrul acestei sectii. Dar nu avut o munca legata de profilul sectiei. Prin urmare, am lucrat doar in aceleasi conditii cu muncitorii, fiind nevoita sa suport aceleasi noxe. Angajatorul de atunci mi-a spus clar ca nu poate face un fals in acte. Formularul de adeverinta spune: "Se adevereste prin prezenta ca ...a fost incadrata/incadrat in grupa ..." si trebuiesc mentionate actele doveditoare din arhive. De aceea mi-a eliberat o adeverinta oarecare, dar neconforma cu formularul, la insistentele mele. Angajatorul nu are nici cum sa ma incadreze in grupa a II-a rectroactiv, ordinul 90/1990, pe baza caruia s-au facut incadrarile atunci, este abrogat. Prin urmare, nu vad cum as putea cere angajatorului realizarea dreptului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci despre existenta carui drept discutam noi daca dvs. nici macar nu ati lucrat in grupa de munca? Nu puteti sa solicitati sa constate instanta existenta unui drept pe care nu l-ati avut niciodata. Reiau ce am scris mai sus:
Prin cererea (actiunea) in constatare reclamantul solicita instantei numai sa se constate existenta unui drept subiectiv al sau.

Nu avem drept subiectiv, nu avem discutie. The end.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna ziua, va prezint urmatoarea situatie am eliberat o adeverinta de vechime in munca de grupa II , care nu a fost valorificata la casa de pensie, a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie pt limită de vârstă Ristici Moise Ristici Moise În perioada:noiembrie 1989- Mai 1990 am lucrat ca electrician auto la IUGCT Călărași într-o hală cu multe noxe de la mașini.La plecare mi s-a scris pe ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a avea grupa a doua de munca DIMITRIU DIMITRIU Am 52 ani si sunt pensionara pe caz de boala , grad de invaliditate 3 In perioada 1980 - 2007 am lucrat intr-o sectie medicala a Spitalului Sf. Luca ( fost ... (vezi toată discuția)