avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Recuperare garantie chirie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Recuperare garantie chirie

Buna ziua,

In urma cu un an am inchiriat un spatiu pentru a deshide un punct de lucru pentru firma. Contractul va expira pe 15 Decembrie, data la care intentionam sa parasim spatiul respectiv. Cand am semnat contractul am platit si o garantie a carei valoare este egala cu chiria pe o luna. Tot atunci am convenit cu proprietarul (mare prostie) sa platim din propriul buzunar impozitul aferent chiriei, astfel ca pe langa suma lunara datorata, am achitat trimestrial valoarea de pe decizia primita de la administratia financiara de catre proprietar (bani pentru care nu avem nicio dovada).

Chiria a fost platita pentru 11 luni si jumatate, adica pana la 1 Decembrie (de data aceasta, cu chitanta). L-am anuntat pe proprietar in urma cu cateva zile ca pe 15 decembrie ne vom muta si l-am rugat sa faca un calcul, tinand cont si de garantie, cu banii pe care ii mai avem de platit. Concluzia la care dansul a ajuns este ca ii datoram jumatate din chirie, pentru cele 2 saptamani, deoarece garantia va fi folosita pentru plata impozitului si a renovarii spatiului.

Mentionez ca in afara de mici (MICI!) urme de la scaune pe perete, nu am adus nici un prejudiciu spatiului respectiv. Au lucrat doar 2 persoane acolo, nu a existat trafic de clienti, totul este ca nou altfel nici nu se punea problema sa ne deranjeze cerinta lui. Proprietarul a refuzat si oferta noastra de a aduce un zugrav ca sa acopere respectivele pete, spunand ca nu-l intereseaza decat banii. Asadar, doreste sa pastreze garantia, sa primeasca jumatate de chirie, iar in caz contrar ne-a amenintat ca ne incuie pe afara.

Mai sunt multe de povestit despre acest proprietar... in cele 12 luni a intrat in spatiul inchiriat de nenumarate ori, fara sa ne anunte si mai mult, chiar si persone straine au avut acces in spatiul respectiv. A schimbat becurile in tot biroul in lipsa noastra pe motiv ca cele cumparate de noi consuma prea mult (si nu, nu a montat becuri ecologice, ci becuri clasice de 50 W). Chiar a distrus niste materiale publicitare intr-una din vizitele lui neanuntate - din neatentie, nu din rautate, dar oricum banii pierduti nu i-am recuperat.

Cum ne sfatuiti sa procedam? Sa cedam la presiuni? Sa refuzam plata sau considerati ca cererile lui sunt justificate?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dynky , utilizator 13:29, 28 Februarie 2009
Poprietarul nu poate opri garantia pentru uzura normala a unui bun, la contractele de inchiriere de regula se face un proces - verbal de predare - primire a spatiului respectiv, daca la sfirsitul perioadei de inchiriere nu se constata distrugeri aletele decat uzura normala, nu vad de ce vi se opreste garantia. Parea mea este sa compensati garantia cu chiria care mai este de plata, daca nu vrea nu plati si nu are deca sa va cheme in judecata. In caz ca se opune la parasirea spatiului cemati politia.
Totusi, atunci cand parasiti spatiul, incheiati un proces-verbal prin care sa se constate starea imobilului.
Ideal ar fi ca proprietarul sa fie de fata si sa semneze si el acest proces-verbal (intitulat fie predare-primire imobil, fie constatare stare imobil la data eliberarii ) si inca 2 martori care sa semneze acest proces verbal (deoarece exista posibilitatea ca proprietarul sa refuze semnarea acestui proces-verbal sau sa conteste continutul lui).
Pentru garantia achitata proprietarului, sper ca aveti dovezi.Daca aveti dovezi, nu mai platiti pe luna decembrie nici o chirie.
Da, avem dovada platii garantiei. Nici nu ne-a trecut prin cap sa facem un proces-verbal, insa este o idee excelenta :-)
Va multumesc tuturor pentru sfaturi, astazi ne vom intalni cu proprietarul si sper sa rezolvam conflictul... pe cale amiabila
am inchiriat un apartament in TM incepand cu 15 noiembrie,platit avans 3luni 750euro plus 250euro garantie,contract in regula...adik semnat de mine,agentia imobiliara si de proprietara.pe 16decembrie am sunat-o pe proprietara si i-am comunicat ca este foarte posibil ca sa nu ne mai intoarcem in RO si ca ar fi mai bine sa-si caute alti proprietari incepand cu ziua urmatoare avand in vedere ca apartamentul era liber.mi-a spus ca totul este ok,ca isi va cauta chiriasi noi si am stabilit ca sa imi inapoieze doar 250euro Garantia.i-am dat termen pana la data de 20februarie,zi cand urma sa se intalneasca cu cumnata-mea ca sa faca "schimbul" de chei+contractul meu contra garantiei.
de intalnit s-au intalnit dar acum,proprietara vine cu idei ca trebuie ca eu sa-i platesc curentul si cablul tv(in contract scrie ca,chiriasa are obligatia de a platii Cheltuielile de intretinere).
Problema este pe factura de curent apare o perioada de facturare incepand cu luna iunie,ori contractul meu dateaza din noiembrie si nu sunt de acord ca sa platesc ceva ce nu am consumat.

intrebarea mea este daca pot face ceva sa-mi recuperez banii?!precizez ca,contractul nu a fost inregistrat la administratia financiara si la ora actuala cred ca si-a gasit alti chiriasi.
va multumesc anticipat si va urez o zi cat mai buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie contract de inchiriere vioavram vioavram cum pot recupera garantia unui contract de inchiriere spatiu daca proprietarul refuza sa o dea inapoi pe motiv ca am distru spatiul si imi calculeaza 200 ron o ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie dupa rezilierea contractului de inchiriere gratiera22 gratiera22 Am avut un contract de inchiriere a unui imobil cu o firma. Dupa 5 ani, chiriasul a cerut rezilierea contractului. La incheierea contractului am cerut si ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! am închiriat o locuință pentru care am plătit ... Maria1623 Maria1623 Bună seara ! Am închiriat o locuință pentru care am plătit o garanție plus luna în curs.. La prima întrevedere cu proprietarul am încheiat un proces ... (vezi toată discuția)