avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu de maternitate - se plateste CAS???
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu de maternitate - se plateste CAS???

Buna ziua. Am si eu o problema legata de concediul de maternitate si plata CAS-ului.
Am inteles ca la concediul medical pentru maternitate se plateste o indemnizatie al carei cuantum este de 85% din baza de calcul pe ultimele 6 luni.....si ca indemnizatia de maternitate (prenatal si postnatal) nu este un venit impozabil. Totusi eu acum am luat bani mai putini decat atunci cand lucram si mi se opreau toate impozitele si taxele. Cum este posibil? Contabila mi-a spus ca a oprit CAS-ul.
As vrea si eu sa ma lamuriti cine are dreptate? Firma care mi-a oprit CAS-ul sau eu? Si daca poate cineva sa ma ajute cu calculul indemnizatiei de maternitate...Va rog din suflet !!! Eu pana in 1 iunie 2008 am avut un salariu de baza de 946 iar din 1 iunie 2008 am avut 1102 RON brut. Pe 20 oct am intrat in prenatal.
Va cer ajutorul deoarece firma mizeaza pe faptul ca eu nu stiu contabilitate si nici nu stiu legea, spunandu-mi deja ca pot sa-i dau in judecata pentru ca ei nu imi vor plati nici prima de nastere, asa cum rezulta din Contractul Colectiv de munca la nivel national pe 2007-2010 si nici nu vor sa imi plateasca conform art 66 din acelasi cod diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Cu alte cuvinte nu vor sa aplice legea sub nici un chip !
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: blanca77 , utilizator 16:49, 13 Octombrie 2012
Buna

In ceea ce priveste indemnizatia, in mod normal asa este asa cum ai zis si tu de 85% lund in cosiderare codul de indemnizatie 08 (se poate identifica de catre oricine prin compararea codului de indemnizatie scris in partea superioara din dreapta a certificatului cu ceea ce scrie pe verso la acelasi certificat)
Am facut si un calcul cu privire la indemnizatia cu pricina, din datele de mai sus inteleg ca nu ai avut zile libere sau de concediu fie el si medical, astfel reiese

Luna, Venit, Zile lcrate=Zile lucratoare
apr, 946, 21
mai, 946, 21
iun, 1102, 21
iul, 1102, 23
aug,1102, 21
sept, 1102, 22
Total, 6300, 129
Media zilnica 48.8372
Indemnizatie pentru o zi de concediu 41.5116
Atentie cand aduni zilele de concediu in luna sa nu iei in calcul si zilele libere sau declarate ca fiind zile de sarbatoare nationala (ex. 1 decembrie, craciun, etc)

Prin urmare la 20 de zile lucratoare, cum ar fi luna ianuarie 09 ti se cuvine 830 RON din care se scad:
CAS (calculat in functie de salariul minim pe economie, adica 600*9.5/100)=57 RON
Impozitul pe venit si somaj sau sanatate sunt 0 (ele nu se mai scad)
Prin urmare ramai cu un salariu net de: 830-57=773 RON
Daca lucrai lucrai aveai 819 RON
Deci raspunsul este ca intradevar iei mai putin.
Trebuie sa acorzi putina incredere contabililor intrucat incercarea de a fi corecti are in primul rand dorinta profesionala si apoi faptul ca la un moment dat, cineva vine si verifica corectitudinea calculelor prin controale de la FISC, Casa de asigurari (in acest caz) si nimeni nu vrea sa puna din buzunar o amenda. Mai ales ca o astfel de contributie este suportata din fondul de concedii si indemnizatii (nu este suportata de angajator el o plateste si o deduce din datoriile ulterioare sau cere restituirea ei).


Baza legala:
OG 158/2005 cu modificarile ulterioare;
Ordin 60/2006 cu modificari ulterioare.
Legea 571/2003 cu modificarile ulterioare (codul fiscal)
In legatura cu acest sb am si eu o intrebare. Am inteles ca intra in calcul salarul brut din ultimele 6 luni - adica se face media lor, se imparte la nr zile lucratoare aferente celor 6 luni, se inmulteste cu nr zilelor lucratoare aferente lunii pt care esti platita, apoi se calculeaza cei 85% din care se scade doar CAS -ul de 9.5 % aferent salarului minim pe economie. Facand un calcul pe media salariilor mele brute din ultimele 6 luni ca in exemplul explicat de mine mai sus, netul ar trebui sa iasa mai mult decat in lunile cand mergeai la job. Pentru ca din brutul calculat pe zilele lucratoare se scade doar CAS-ul nu si restul impozitelor. Am gasit 2 exemple de calcul salar si calcul indemnizatie concediu prenatal, care imi confirma acest exemplu. Calcul salar: [ link extern ] .
Va multumesc!
Am si eu o problema. Daca in ultimele 6 luni inainte de a intra intr-un nou concediu de maternitate am fost in concediu de crestere a copilului si am avut o indemnizatie de 1050 lei, cum se calculeaza? Tot pe zile lucratoare si tot platesc acei 9,5% CAS? Va rog mult sa ma ajutati. Eu am primit 253 de lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate - se plateste cas??? lumyclau lumyclau Buna ziua. Am si eu o problema legata de concediul de maternitate si plata CAS-ului. Am inteles ca la concediul medical pentru maternitate se plateste o ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Lian Iacob Lian Iacob Cu cat sau cum este platita o gravida pe perioada concediului pre/ postnatal ? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)