avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de maternitate - se plateste CAS???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de maternitate - se plateste CAS???



Buna ziua. Am si eu o problema legata de concediul de maternitate si plata CAS-ului.
Am inteles ca la concediul medical pentru maternitate se plateste o indemnizatie al carei cuantum este de 85% din baza de calcul pe ultimele 6 luni.....si ca indemnizatia de maternitate (prenatal si postnatal) nu este un venit impozabil. Totusi eu acum am luat bani mai putini decat atunci cand lucram si mi se opreau toate impozitele si taxele. Cum este posibil? Contabila mi-a spus ca a oprit CAS-ul.
As vrea si eu sa ma lamuriti cine are dreptate? Firma care mi-a oprit CAS-ul sau eu? Si daca poate cineva sa ma ajute cu calculul indemnizatiei de maternitate...Va rog din suflet !!! Eu pana in 1 iunie 2008 am avut un salariu de baza de 946 iar din 1 iunie 2008 am avut 1102 RON brut. Pe 20 oct am intrat in prenatal.
Va cer ajutorul deoarece firma mizeaza pe faptul ca eu nu stiu contabilitate si nici nu stiu legea, spunandu-mi deja ca pot sa-i dau in judecata pentru ca ei nu imi vor plati nici prima de nastere, asa cum rezulta din Contractul Colectiv de munca la nivel national pe 2007-2010 si nici nu vor sa imi plateasca conform art 66 din acelasi cod diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Cu alte cuvinte nu vor sa aplice legea sub nici un chip !
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: lumyclau , utilizator 15:36, 10 Decembrie 2008
Singura dv. posibilitate este sa ii actionati in judecata conform art. 283 din codul muncii, indiferent de opunerea lor instanta va da o hotarire potrivit legii.
Si totusi angajatul aflat in concediu de maternitate plateste sau nu CAS???? Conform Codului Fiscal se spune ca indemnizatia de maternitate este neimpozabila...si totusi.....
Ba mai mult cei 85% calculati pe ultimile 6 luni ca medie a veniturilor.......nu sunt chiar 85%.....sunt mult ma putini deoarece se ia in calcul si zilele de cotizare (respectiv 20, 21 zile in functie de luna)...astfel ca media se imparte la zle cotizare pe ultimele 6 luni, rezultand un venit sa zicem X pe zi. Din acesta se opreste 85% care se inmulteste cu nr zile lucratoare din luna care trebuie sa primesc indemnizatia.....Sincer mi se pare o mare "teapa" pe care o iar viitoarele mamici....ele se asteapta la 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni si cand colo primesc mult mai putin decat atunci cand lucrau......decat 85% din venit brut

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate - se plateste cas??? lumyclau lumyclau Buna ziua. Am si eu o problema legata de concediul de maternitate si plata CAS-ului. Am inteles ca la concediul medical pentru maternitate se plateste o ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal elenalaura_ro elenalaura_ro Buna ziua, imi cer scuze ca va deranjez. Sunt insarcinata in 28 de saptamani si medicul ginecolog mi-a recomandat sa intru de la 1 iunie in concediul ... (vezi toată discuția)
Metodologie calculare concediu prenatal popeasca popeasca Hello, lucrez intr-o institutie de stat, sunt in CIC pentru bb1, si sunt insarcinata cu bb2. as vrea sa opresc CIC-ul si sa intru in concediu prenatal, ... (vezi toată discuția)