avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand trebuie sa-mi depun dosarul de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand trebuie sa-mi depun dosarul de pensie?

buna ziua. Tatal meu implineste 60 de ani in luna noiembrie a acestui an. Are 35 ani cotizatie la stat si are grupa a 2 a de munca echivalentul a 6 ani , poate iesi la pensie anticipat? Cand ar trebui sa-si depuna dosarul? Multumesc:)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:56, 28 Aprilie 2012
mrg a scris:

buna ziua. Tatal meu implineste 60 de ani in luna noiembrie a acestui an. Are 35 ani cotizatie la stat si are grupa a 2 a de munca echivalentul a 6 ani , poate iesi la pensie anticipat? Cand ar trebui sa-si depuna dosarul? Multumesc:)



Daca in luna noiembrie 2012 implineste varsta de 60 ani inseamna ca tatal dvs. Este nascut in 11.1952.

Se poate pensiona la virsta standard de pensionare de 65 ani (nov. 2017) daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.

Se poate pensiona anticipatat la virsta de 60 ani daca indeplineste conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.

Se poate pensiona anticipatat partial la virsta de 60 ani daca indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani. (pensie penalizata)

6 ani vechime in grupa a II-a = reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an
Noiembrie 2017 – 1 an = noiembrie 2016

Pensie limita de varsta cu red. varstei standard de pensionare = 64 ani (Noiembrie 2016)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
ela-ela, utilizator
mrg a scris:
Cand ar trebui sa-si depuna dosarul?

In noiembrie anul acesta, imediat ce implineste varsta de 60 de ani.

Pensia de care va beneficia este pensie anticipata partiala, nu pensie anticipata. Cuantumul pensiei anticipate partiale este diminuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata leed_zeppelin leed_zeppelin buna ziua, sunt nascut in anul 1952,lucrez din septembrie 1971 in aceeasi unitate,fara intrerupere (7 ani in gr.II-a de munca iar restul gr.III-a.) As dori sa ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie alexandrucosmin alexandrucosmin Sunt nascut in 09 1952 si am 32 de ani jumatate cotizati din care 24 de ani si 3 luni in grupa a II. am facut armata 1 an si 4 luni. Va rog frumos sa-mi ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Rhadu Rhadu Buna ziua, In cazul unei pensionari anticipate la varsta de 56 de ani si 35 de ani vechime in campul muncii, care sunt conditiile de pensionare anticipata ... (vezi toată discuția)