avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributia la sanatate pentru pfa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributia la sanatate pentru pfa

Buna! As mai avea o nelamurire cu cas-ul la PFA.(eu fiind taximetrist) Avand in vedere ca am fost informat abia la sfarsitul anului 2011 ca am datoria de a plati contributia de sanatate,e normal sa platesc 1900 lei dobanzi si penalitati,din 2005 pana in 2011,dupa o datorie de 1700 lei? intreb din necunostinta de cauza,fara nici o ironie,deoarece tocmai am vazut la tv ca din 01.06 sau 07.2012 se transfera datoria la ANAF si se poate incepe executarea silita (care ,nici asta nu prea stiu exact ce inseamna,eu fiind propritar doar pe autoturism). Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mtulceanu , utilizator 21:11, 4 Mai 2012
E foarte normal si corect. Daca ati fi platit la timp cei 1700 lei si nu i-ati fi tinut pentru dvs, atunci ramaneati doar cu aceasta cheltuiala. Banii erau de drept ai statului si pentru neplata ati fost penalizat conform legii.
Ar tb sa mentionati ce intelegeti prin " am fost informat". Daca ati primit o somatie, ea putea fi contestata. Nu stiu insa daca mai sunteti in termen.
Contributia la asigurarile de sanatate este obligatorie conform legii, inclusiv pentru persoanele care desfasoara activitati in mod independent (ex dvs taximetrist).
Termenul de presciptie al acestor datorii este de 5 ani.

Aveti posibilitatea de a cere scutirea de penalitati de intarziere la debitele restante. Se poate face conform art. XI din OUG 30/2011
Penalitatile pentru obligatiile fiscale datorate la data de 31.08.2011 se anuleaza sau se reduc astfel:
a) daca plata sau compensarea debitului si a dobanzii de intarziere se efectueaza pana la 31.12.2011, penalitatile se anuleaza - nu mai sunteti in termen;
b) daca plata sau compensarea debitului si a dobanzii de intarziere se efectueaza pana la data de 30.06.2012, penalitatile se reduc cu 50%.

o mare nedumerire a mea este ca ,am pfa-ul din 2003 si statul,cum ziceti,s-a sesizat in 2011 ca eu nu platesc? adica,sunt putin in ceata,pentru ca ,de exemplu,am uitat sa-mi platesc impozitul pe masina,la primarie,si in aprox 15-20 de zile,am primit instiintare.15-20 de zile !!! nu 8 ani! plus ca,eu nu am nici un contract cu casa de asigurari,de-aia nu mi se pare normal sa platesc. nu am contract,nu am beneficiat de nimic,niciodata,deci... mai mult,suma e egala cu a colegilor mei,cu toate ca ei desfasoara doar aceasta activitate,iar eu,din acesti 5 ani de care vorbesc dansii,am lucrat cu norma intreaga la o alta firma,deci ar trebui sa am o datorie mai mica,nu? sa nu mai zic ca,daca eu nu am platit pt pfa,nu am avut medic de familie si nu am putut beneficia de nimic,cu toate ca,firma la care am fost angajat,mi-a platit contributiile 20 de luni,din acesti 5 ani.asta e normal?
Buna! am fost informat printr-o recomandata in care am primit desfasuratorul datorie. sigur e tarziu sa mai fac contestatie,pt ca au trecut aprox 3 luni. Va multumesc oricum pt lamuriri,dar "reducerea" de care imi ziceti e nesemnificativa . adica dintr-un total de 3750 lei, am 1650 lei,datorie, 400 lei ,penalitati,care s-ar injumatati si inca 1700 lei,dobanzi .deci,oricum,sunt cam...in plop. dar ,ce inseamna executare silita? imi pun sechestru pe masina si nu o pot vinde pana nu termin de platit sau se confisca si se scoate la licitatie?
Executare silita inseamna ca va pot urmari toate veniturile (din salariu, pensie, dobanzi bancare, chirii), va pot pune popriri pe conturile bancare (de ex: cele prin care incasati salariu, platiti eventuale credite), va pot sechestra bunurile mobile (de ex: masina despre care vorbiti) sau bunurile imobile (ex: casa).

Alte discuții în legătură

Opcnas 894/2011 – aplicarea art. xi din og 30/2011 (anulare penalitati de intarziere) si reglementarea unor masuri financiar-fiscale  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 787/07.11.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 894/2011 privind ... (vezi toată discuția)
Stergerea penalitatilor daneza_daniela daneza_daniela cei ce achita restantele la cass pana la 31 dec.2011 sunt scutiti de plata penalitatilor aferente acestora ? (vezi toată discuția)
Datorii catre cas victor12 victor12 daca platesc intreaga suma datorata catre cas beneficiez de scutirea de majorari,?eu am un iintreprindere familiala:( (vezi toată discuția)