avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor OpCNAS 894/2011 – Aplicarea art. XI din OG ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

OpCNAS 894/2011 – Aplicarea art. XI din OG 30/2011 (anulare penalitati de intarziere) si reglementarea unor masuri financiar-fiscale

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 787/07.11.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 894/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar fiscale.

[ link extern ]

Persoanele fizice care au incheiate contracte de asigurare cu Casele de Asigurari Sociale de Sanatate Judetene; Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti; Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru obligatiile de plata reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate, administrate de aceste institutii, pot beneficia de facilitatile fiscale prevazute la art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011.

Pentru obligatiile de plata accesorii aferente obligatiilor de plata principale restante la 31 august 2011 se acorda urmatoarele facilitati:
- anularea penalitatilor de intarziere, precum si anularea unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile de plata principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute mai sus, sunt stinse prin plata sau compensare pana la 31 decembrie 2011.
- reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute mai sus, sunt stinse prin plata sau compensare pana la 30 iunie 2012.

Obligatiile de plata principale restante la 31 august 2011 sunt obligatiile de plata care sunt individualizate in declaratiile contribuabilului depuse pana la 31 august 2011 si/sau decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la aceasta data de fiecare dintre organele competente prevazute mai sus.

Prin dobanzi aferente obligatiilor principale se intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de dobanda a acestora. Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 ? 30 iunie 2010.
Procedura de aplicare a facilitatilor este prevazuta in acest act normativ, iar contribuabilii interesati trebuie sa se adreseze fiecarui organ competent.

De asemenea, sunt prezentate formularele: ?Decizie de anulare a penalitatilor? si ?Decizie de reducere a penalitatilor de intarziere? emise de organele competente date in aplicarea procedurii privind aplicarea facilitatilor mentionate mai sus.

sursa: finantevalcea.roUltima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 06:29, 23 Noiembrie 2011
Sunt in situatia de a fi achitat in totalitate,azi 17 nov. 2011 sumele restante la bugetele de stat si de asigurari ,inclusiv a majorarilor si penalitatilor.

La intrebarea mea, catre inspectorul fiscal, care este procedura de a mi se anula penalizarile si reducere a 50% din majorari? mi s-a raspuns:"Pentru ca Dvs. vi s-a emis decizie de achitare prin blocare de cont nu aveti dreptul la acestea,conform normelor de aplicare ale ordonantei."!!!!!!!!!!!
Alo!!!! Finantele!!!

In ordonanta nu este stipulata aceasta mentiune iar normele de aplicare nu au fost facute publice celor care au fost de buna credinta si au facut un efort in a ajunge cu platile la zi.

Pun intrebarea, distinsilor avocati ai acestui site, care este procedura corecta pentru a putea beneficia de facilitatile oferite de ordonanta sus mentionata?

Puteti sa imi spuneti daca se aplica reducerea de la plata penalitatilor doar pentru cazurile mentionate sau pentru oricine. spre exemplu, pentru notari, executori judecatoresti/bancari si/sau avocati se aplica reducerea de la plata penalitatilor?
Contribuabilii care nu au depus cererea prevăzută la art. 7 alin. (1), dar sting prin plată sau compensare toate obligaţiile de plată, solicită acordarea facilităţii prevăzute la art. 2 prin depunerea unei cereri la organul competent. Dispoziţiile art. 7 alin. (4) - (5) sunt aplicabile în mod corespunzător. În acest caz, contribuabilul poate solicita restituirea sumelor care formează obiect al facilităţii prevăzute la art. 2, potrivit art. 117 din Codul de procedură fiscală. - art 9 din OMFP 2604/2011 care prevede nromele metodologice privind anularea penalitatilor de intarziere aletele decat cele inregistrate la CNAS si care este aplicabila tuturor categoriilor de contribuabili, persoane fizce si juridice.
In consecinta depuneti o cerere prin care solicitati ori compensarea ori restituirea sumelor.
Eu am depus astazi cerere la CAS judetean si am reusit sa me cert cu toti de acolo: pentru ca nu stiu, nu e de competenta lor sau pentru ca sunt in litigiu cu ei.
Va sfatuiesc sa depuneti cat mai repede cererea pentru ca nu stie ce stampila pe timbru mai trebuie si trece anul si se incheie exercitiul financiar
pentru persoane fizice se aplica doar in ceea ce priveste CNAS. pentru persoane juridice chiar daca sut obligatii fiscale atat timp cat OPCNAS 894/2011 prevede doar pentru persoane fizice nu se aplica si la juridice
Notiunea de decizie de achitare prin blocare de cont nu exista in dreptul fiscal. Poprirea este un act de executare, nu o decizie cu caracter de act administrativ. Oricum, ar fi imposibila aplicarea OpCNAS 894/2011 doar daca poprirea ar fi produs efectul dorit de creditor: debitarea contului. Nu s-a debitat, cererea este admisibila.

Alte discuții în legătură

Scutire plata penalitati tva coca_ab coca_ab in incercarea de a profita de legea data de scutire plata penalitati la tva,am fost azi la finante sa vad de ce scutire beneficiez.Am o datorie principala de ... (vezi toată discuția)
Plata unor dobanzi si penalitati nejustificate CostinFC CostinFC Sunt P.F.A. din 2008, am platit pana la sfarsitul lui 2010 integral contributia la CAS, dupa cum m-am obligat prin declaratia de asigurare. Acum cateva zile ... (vezi toată discuția)
Penalitati tva mihaelamure mihaelamure buna, am o datorie la finante pe tva la care s-au adaugat si penalitati si majorari. vreau sa platesc pana la sfarsitul anului sa am scutire de penalitati si ... (vezi toată discuția)