Dat fiind ca maine, 10 iunie, mergem la vot, sa trecem in revista ultimele articole cu informatii importante, publicate de Avocatnet in sectiunea dedicata special acestui eveniment:
Ce acte sunt necesare pentru a vota la alegerile locale?
Potrivit normelor legale in vigoare, cei inscrisi in lista electorala de la sectia de votare isi pot exercita dreptul la vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea, dupa cum urmeaza:
- carte de identitate;
- carte de identitate provizorie;
- buletin de identitate;
- pasaport diplomatic;
- pasaport de serviciu;
- carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare).
Atentie! Actele de identitate trebuie sa se afle in termen de valabilitate....
Ziua votului se apropie: ce trebuie sa stim despre procesul de votare
In data de 10 iunie, in intervalul 7:00-21:00, alegatorii se vor prezenta la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea si unde sunt inscrisi in copia de pe listele electorale permanente in copia de pe listele electorale complementare sau in lista suplimentara intocmita de primar.
Fiecare alegator va prezenta un document valabil care atesta identitatea, iar membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV) verifica inscrierea in lista electorala. Dupa verificare, membrii BSV vor incredinta alegatorului buletinele de vot si stampila cu mentiunea "votat".
Avand in vederea faptul ca, potrivit legii, votul este secret, prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Totusi, in cazul in care alegatorul nu poate vota singur, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el....
Reguli noi la votare: votul va fi valabil chiar daca alegatorul aplica mai multe stampile sau face mentiuni pe buletinul de vot
Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. Votul va fi valabil si in cazul in care optiunea alegatorului este evidenta, chiar daca stampila aplicata a depasit limitele patrulaterului sau doar il atinge.
Mai mult decat atat, conform noilor prevederi aprobate de Biroul Electoral Central (BEC), votul va fi valabil exprimat chiar si in situatia in care pe buletinul de vot sunt inscrise mentiuni ale alegatorului, iar stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in interiorul unui patrulater. BEC precizeaza ca votul va fi considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletin.
Totodata, daca alegatorul va aplica stampila in interiorul unui patrulater, dar mai aplica si alte stampile pe buletinul de vot, ce nu ating alte patrulatere, votul ramane valabil.
In schimb, daca buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, lucru ce va fi specificat ulterior si in procesul-verbal al operatiunilor de votare. Buletinul de vot va fi anulat si in cazul in care stampila "votat" a fost aplicata in mai multe patrulatere, nu a fost aplicata pe niciunul dintre ele sau atinge 2 sau mai multe patrulatere....
Cei care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor risca pedeapsa cu inchisoarea
Cei care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor vor fi pedepsiti cu inchisoare de pana la 5 ani. In aceeasi situatie se afla si cei care voteaza fara a avea drept de vot, precum si cei care promit sau ofera bani pentru a determina alegatorul sa voteze sau nu un candidat.
Pedeapsa creste pentru cei care tiparesc sau folosesc buletine de vot false, ei riscand sa faca inchisoare de la 2 la 7 ani. Aceeasi pedeapsa o primesc persoanele care introduc in urna un numar suplimentar de buletine de vot fata de cele votate de alegatori si cele care falsifica documentele birourilor electorale. Inclusiv folosirea unui act de identitate nul sau fals se va considera infractiune si va fi pedepsita cu inchisoare de pana la 7 ani.
Conform prevederilor legale, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Mai mult decat atat, legea stabileste ca persoanei in cauza i se vor interzice anumite drepturi. Totodata, violarea secretului votului, atat de membrii BSV, cat si de alte persoane, se va pedepsi cu inchisoare de pana la 3 ani
Aricolele pot fi citite integral aici:
www.avocatnet.ro/content/tag...
L.C.