Buna ziua,
as dori si eu o lamurire, daca se poate si stie vre-un specialist, in legatura cu urmatoarea situatie: sotia este insarcinata in luna a 7-a, si a avut o sarcina destul de problematica. Conform legii, are dreptul sa solicite concediu de maternitate (pre si postnatal) in cuantum a 120 zile, lucru la care ne gandim serios, avand in vedere evolutia sarcinii. Insa, stie cineva cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? am citit ca este 85% din media salariilor brute de pe ultimele 6 luni. Si aici apare intrebarea mea pentru cei ce stiu: din ce salar de baza se calzuleaza in cazul ei, avand in vedere ca lucreaza in vanzari: salariul de baza, cel din contract este f f mic, insa are un act aditional prin care ia comision din vanzari. Acest comision se afla trecut pe fluturasul de salariu, adunat la salariul de baza, si impozitat legal. Se ia in calcul toata suma, cu tot cu comision la calcularea indemnizatiei? Legal asa ar trebui, avand in vedere ca se impoziteaza.
Va multumesc mult.
Ca sa fiti pe deplin si corect edificat,din. indemnizatia bruta calculata ca mai sus,se retine doar CAS,10,5%,dar atentie ,nu din salariul minim brut ,ci din suma reprezentand 35%din salariul mediu brut ,care este pt. 2012 de 2117lei,adica 10,5%x741=78lei(741=2117x35%) Indemnizatia neta/mai =Indemnizatia bruta/mai-78leiCAS
Este prima oara cand utilizez acest forum si nu stiu exact cum se procedeaza. Am gasit discutia dumneavoastra si am apreciat foarte mult raspunsul clar, detaliat si specific privitor la calculul indemnizatiei de maternitate. V-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea raspunde la cateva nelamuriri legate de aceasta situatie.
Urmeaza sa nasc la inceputul lunii iunie si doresc sa intru in concediu prenatal incepand cu data de 15 mai. Situatia mea este urmatoarea:
- in ultimele 12 luni, am avut doua contracte de munca: unul a incetat la 01.09.2011, deci practic as avea doua luni de cotizare: iunie si iulie 2011. Contractul era cu durata de lucru de 4 ore/zi cu salariu brut de 1000 de lei. Al doilea contract a inceput la data de 01.03.2012 si urmeaza sa inceteze la 01.06 2012, cu durata de 8 ore si salariu brut de 3000 de lei si ar rezulta practic 2 luni cotizate, martie si aprilie 2012.
- acum, avand in vedere ca baza de calcul o reprezinta media veniturilor brute pe ultimele 6 luni, si eu neavand decat 2 luni luni cu venituri in ultimele 6, cum se va stabili exact media zilnica a bazei de calcul si mai apoi indemnizatia lunara?
Situatia dvs.se incadreaza la prevederea art.73(2)din Norme60/32/2006:
Art73
...
(2) În cazul în care persoana asigurată a realizat venituri pe o perioadă mai mică de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cărora s-a achitat contribuţia.
Exemplul nr. 1
- lei -
___________________________________________
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20
___________________________________________
În acest caz, media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor realizate în lunile 3, 4, 5 şi 6, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numărul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în această perioadă
Prin analogie,in cazul dvs. aveti realizat venit din cele 6 luni doar in aprilie si martie,acesta va intra in baza de calcul,iar media se va calcula prin raportarea acestui venit la nr. de zile lucrate din cele 2 luni.
Concret,baza de calcul=3000+3000=6000
Media zilnica baza calcul=6000/44=136,36
Indemniz.cm mai=136,36x85%x13=1507lei(daca prima zi de cmeste 15 mai)
Va multumesc sincer pentru raspuns. Datorita dumneavoastra mi-am clarificat acest aspect. Am fost putin confuza deoarece am discutat cu cineva de la Casa de Sanatate si mi-a spus ca la calculul indemnizatiei, neavand lucrate decat 2 luni in ultimele 6, se vor lua in calcul si veniturile pe cele 2 luni din anul anterior, ceea ce dupa calculul acelei persoane, imi scadea foarte mult indemnizatia lunara, deoarece veniturile pe acele luni a fost mult mai mic.
As mai avea cateva intrebari, daca ma puteti ajuta:
1. Avand in vedere ca la 01 iunie mi-ar inceta contractul de munca, pentru concediul medical din luna mai stiu ca angajatorul este cel care il plateste, urmand sa depuna actele aferente la Casa de Asigurari si sa isi recupereze banii. Dar pentru restul zilelor de concediu din cele 126 de zile, cum se procedeaza? Eu sunt cea care trebuie sa merg lunar cu certificatul medical la Casa de Sanatate si acestia sa imi vireze direct banii in cont?
2. Daca da, stiti cumva care sunt actele pe care trebuie sa le depun, cat dureaza procedura de verificare a dosarului si implicit virarea banilor etc?
ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au născut anterior situaţiei de încetare a activităţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(2) În vederea preluării în plată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate a drepturilor care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la casele de asigurări de sănătate:
a) lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncă, cu viza inspectoratului teritorial de muncă, după caz;
f) în cazul încetării activităţii angajatorului, se mai depune şi unul dintre următoarele acte:
- actul oficial care atestă începerea procedurii de încetare a activităţii angajatorului (încheierea judecătorului-sindic, hotărârea adunării generale a acţionarilor, rămasă definitivă, privind lichidarea administrativă);
- copie legalizată de pe certificatul de încheiere privind radierea din registrul comerţului (pentru angajatori, agenţi economici);
- confirmarea scrisă a expirării valabilităţii sau a anulării autorizaţiei de funcţionare ori a autorizaţiei de liberă practică (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate încheiat de unităţile fiscale teritoriale;
- copie legalizată de pe actul de desfiinţare a organizaţiei cooperaţiei meşteşugăreşti;
- confirmarea scrisă a expirării mandatului exercitat în cadrul autorităţii elective, executive, legislative sau judecătoreşti;
- orice alte acte prevăzute de legislaţia în materie în vigoare la data încetării activităţii angajatorului.
Angajatorul trebuie sa comunice initial casei pc.a ,b,c,d,e,dupa care lunar dvs. va trebui sa depuneti certificatul la casa de sanatate.