avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru copil
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru copil

Tatal copilului meu a decedat intr-un accident auto in noiembrie 2010, la varsta de 32 de ani. As vrea sa stiu de ce copilul meu, acum in varsta de 7 ani, nu beneficiaza de pensie de urmas? Mentionez ca am depus dosarul in ianuarie 2011, incadrandu-ne in termenul de 90 de zile de la data decesului. De ce alte drepturi sociale mai poate beneficia copilul?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:50, 28 Aprilie 2012
Ati intrebat la casa judeteana de pensii?ati fost in audienta in tot acest timp?
aveti detalii aici:
[ link extern ]
Da, am fost la Casa Judeteana de Pensii si mi s-a spus ca, conform noii legislatii intrate in vigoare la 1 ianuarie 2011, decedatul trebuia sa aiba minim noua ani in campul muncii pentru ca fiul sau sa poata beneficia de pensia de urmas. Am citit Legea pensiilor 2011 si, la sectiunea 5 scrie "pensia de urmas se cuvine copiilor daca sustinatorul era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii". Care sunt aceste conditii? Si daca el avea 32 de ani cand a decedat, cum putea indeplini aceste conditii?
1. Dvs. ati citat bine din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

2. - La varsta pe care o avea sotul dvs. cand a decedat nu ar fi putut beneficia decat de o eventuala pensie de invaliditate.
- Pentru aceasta, conform art.73(1), tabelul nr.3, ar fi trebuit sa aiba un stagiu de cotizare la pensie de minimum 9 ani.
- Neavand acest stagiu de cotizare nu puteti beneficia de pensie de urmas nici dvs. nici copilul.

3. Incercati la Directia de Protectie a Copilului sa vedeti daca poate beneficia de un ajutor banesc.
Va multumesc foarte multe pentru raspuns!
As mai avea o singura nelamurire: decesul a avut loc in noiembrie 2010 iar dosarul a fost depus in ianuarie 2011. In aceasta situatie, care lege se aplica?
Va multumesc inca o data pentru timpul acordat!
1. Inainte de Legea 263/2010 era Legea 19/2000 in care stagiul necesar de cotizare pentru o persoana de 32 de ani era de 11 ani.

2. Deci chiar daca s-ar aplica vechea lege ar fi si mai dezavantajos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copii mici goby goby Buna ziua, Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaș copil minor CarmenCorina CarmenCorina Buna ziua.Rog lămuriri. Doresc un articol de lege din care sa reiasă ca un minor are dreptul la pensie de urmaș indiferent daca tatăl a lucrat 1 zi,1 an ... (vezi toată discuția)