avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Pot parcela terenul in conditiile date?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Pot parcela terenul in conditiile date?

Buna seara. Tatal si unchiul meu detin un teren de circa 500 m(aprox latime 7m/lungime 60m), in sectorul 5, zona Prelungirea Ghencea. Din acest teren, 200 de metri au fost vanduti vecinei, pe baza unei chitante de mana, in urma cu circa 19 ani, dar s-a tot amanat intocmirea actelor pana in prezent din diverse motive. Am avut surpriza sa constat ca valoarea terenului in grilele notariale pe 2012(zona 54, pag 298) se ridica undeva cu mult peste pretul pe care il pot obtine pentru el(este 228 euro/mp - teren liber fara constructie, fata de 5-10-20 euro/mp pretul zonei)....Intrebarea mea este urmatoarea: In varianta in care vecina nu poate sau nu doreste sa achizitioneze si restul terenului, pot face parcelare astfel incat sa ii pot face actele? Sau suprafata este prea mica pentru parcelare? Ce pasi ar trebui sa urmez pentru acest lucru? Exista o varianta de ai face acte vecinei, fara a plati aceste sume enorme ca si impozit/taxe notariale? Daca vecina a construit o baraca din lemn/OSB pe teren, fara a-mi cere acordul, cine raspunde in fata primariei pentru aceasta constructie, sa zicem neautorizata)? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Mihail nelu Ciobanu , Avocat 14:23, 1 Mai 2012
In ceea ce priveste parcelarea, intrucat nu rezulta din expunerea dumneavoastra cum afecteaza suprafata de teren cedata, dimensiunile pe care le-ati prezentat - 7 / 60 m - va redau art. 30 din HG 52/ 1996, pentru aprobarea Regulamentul general de urbanism:
"(2) Autorizarea executarii parcelarilor, in baza prezentului regulament, este permisa numai daca pentru fiecare lot in parte se respecta cumulativ urmatoarele conditii:
a) front la strada de minimum 8 m pentru cladiri insiruite si de minimum 12 m pentru cladiri izolate sau cuplate;
b) suprafata minima a parcelei de 150 m2 pentru cladiri insiruite si, respectiv, de minimum 200 m2 pentru cladiri amplasate izolat sau cuplate;
c) adancime mai mare sau cel putin egala cu latimea parcelei.
"
Fata de aceasta prevedere generala Consiliul Local sector 5 este posibil sa fi impus si alte cerinte necesar a fi respectate la lotizarea imobilelor.
In concluzie, daca doriti lotizarea acestei parcele trebuie sa va adresati cu o cerere, (formuarul il gasiti in Ordinul 839/2009) Primariei sectorului 5, prin care sa solicitati emiterea Certificatului de ubanism in scopul efecturarii operatiunilor notariale dorite.
In ceea ce priveste constructia, acordul dumneavoastra era necesar dar nu suficient, potrivit Legii chiar si constructiile provizorii - baracamente- se autorizeaza, pasii legali sunt prevazuti in Legea 50/ 1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare
Multumesc de informatii. Este vorba de impartirea terenului in 200 mp si 267 mp. Cei 200 mp au fost cei deja vanduti, pentru care as vrea sa fac actele de vanzare. Din ce spuneti cred ca nu se poate face parcelare, pentru ca sunt cam la limita...:) 7 m fata de 8 cat prevede legea..:(. Suprafata ar fi...ramane sa vad daca sectorul 5 a mai impus alte conditii. Pentru baraca stiu ca nu era suficient acordul meu, fara o authorizatie de la primarie....dar intrebam in cazul de fata cand vecina a construit, sa zicem abuziv...cine raspunde si ce pot face in cazul in care raspund eu ca si proprietar? Multumesc,
Mai exista varianta de a se pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic.In acest caz, nu se plateste impozit, in schimb se timbreaza 3% din valoarea de vanzare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie constructie laurentiuu laurentiuu Ce latime trebuie sa aiba un teren pentru a putea construi pe el? (articolul si legea) Am un teren de 9 m deschidere in mediu rural (vezi toată discuția)
Construire casa Milla_Paris Milla_Paris Vreau sa achizitionez un teren de 700 mp cu deschidere de 47 m.Dupa calcule ar insemna ca lungimea este de 14,89 m. Am auzit de la alte persoane care au avut ... (vezi toată discuția)
Parcela sub 150 mp dupa partaj ? Eumia Eumia Am o proprietate comuna in indiviziune cu o verisoara: teren in suprafata totala de 260 mp plus imobil situat in Bucuresti sector 2, cartierul Tei Toboc, ... (vezi toată discuția)