avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Modificare valabilitate permise de conducere din 19 ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Modificare valabilitate permise de conducere din 19 ianuarie 2013

dupa ultimele "noutati" anuntate privind modificarea OUG 195/2002 incepand din 2013, pe langa cea bine cunoscuta privind vehiculele inmatriculate in Bulgaria, permisul de conducere ptr mopede, modificarea si echivalarea categoriilor, se anunta si modificarea perioadei de valabilitate a permiselor incepand cu 19 ianuarie 2013.

toate aceste modificari sunt motivate de MAI prin transpunerea unei directive europene, respectiv 2006/126/CE.

pe site-ul MAI la rubrica "transparenta decizionala" este publicat "proiectul de lege ptr modificarea oug 195" insotit de "expunerea de motive" si un "tabel de concordanta privind transpunerea in proiectul de lege a modificarii oug 195 a unor prevederi din directiva europeana 2006/126/CE privind permisele de conducere".

astfel se propune ca cele ptr categ.A, B valabilitatea sa ramana la 10 ani iar cele ptr categ C, D, Tr, Tb sa se reduca la 5 ani. categoriile sunt foarte multe dar am considerat in A si B cei carora li se spun generic "amatori" iar in C si D cei "profesionisti" unde intra si conducatorii de tramvaie sau troleibuze.

modificarile preconizate privind permisul ptr mopede sau obligativitatea examenului medical la preschimbare sunt motivate prin faptul ca se produc foarte multe accidente ca urmare a faptului ca in momentul de fata preschimbarea permisului de conducere se face cu putin inainte de expirarea acestuia fara a se mai prezenta fisa medicala, motivatii perfect valabile si corecte din punctul meu de vedere.

problema pe care o ridic eu, si sper sa nu fiu injurat de cei care au numai categ. A sau B, este modificarea OUG 195 prin care se va schimba valabilitatea permisului la 5 ani ptr "profesionisti".
intrucat pe site-ul MAI se spune ca poti trimite sugestii sau opinii privind proiectul de lege pana la 23.06.2011, asa ca anul trecut am trimis un email cu opinia mea privind acest proiect de lege in care mi-am motivat opinia precum ca reducerea valabilitatii la 5 ani a permisului de conducere ptr categ C si D nu este corecta motivand ca cei care au permis din aceste categ., C, D, Tv, Tb, intra in categoria profesionala "conducatori auto" iar firmele unde sunt angajati sunt obligate sa le faca anual examene medicale, in plus acestia nu pot pleca in cursele zilnice, mai ales cei care fac transport de persoane, daca nu sunt apti din punct de vedere medical.
chiar daca in directiva europeana se prevede aceasta reducere de valabilitate la 5 ani ptr categ C, D, tot acolo se prevede ca statele membre pot decide marirea valabilitatii administrative ptr categ A, B pana la 15 (cincisprezece) ani !!! nu mi se pare corect, cei care conduc zi de zi prin natura profesiei sa isi preschimbe permisul la 5 ani, iar cei care conduc autoturisme cu categ B sa le schimbe la 15 ani ! daca se face o statistica ,si cred ca este facuta, se va constata ca accidentele sunt produse in cea mai mare parte de catre conducatori auto din categ A si B decat de cei din categ C si D.
am primit si un raspuns la emailul meu in care mi se comunica ca "Am reţinut preocuparea dumneavoastră privind limitarea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate conducătorilor auto care îşi desfăşoară activitatea, de regulă, în cadru organizat, sub efectele unui contract de muncă şi cu monitorizare specială impusă de reglementările privind efectuarea transporturilor comerciale de mărfuri şi călători, comparativ cu tratamentul indulgent aplicat segmentului mult mai larg al conducătorilor auto aşa-zişi „amatori”.
În acest sens, vă asigurăm că manifestam aceeaşi preocupare şi împreună cu specialiştii din domeniul sănătăţii publice vom căuta să impunem respectarea circuitului de verificare medicală periodică la care aceştia trebuie să se supună potrivit normelor emise de autorităţile competente."

Rezultatul: tot se va reduce perioada de valabilitate la 5 ani ptr C si D dar cu examen medical obligatoriu ptr toti.

in concluzie, ptr sistemul de sanatate se pot strange mai multi bani din fisele medicale ale celor din categ B decat de la ceilalti .

cam lung topicul si cum am spus mai sus sper sa nu ma injure cei care au permise din categ A si B pentru deschiderea acestui topic , mentionez ca eu am categ. B, B+E si C+E din 1991 si precizez ca nu am condus decat ocazional autovehicule din categ C+E.

ca o ultima intrebare, daca ramane proiectul de lege asa cum este, voi putea oare sa renunt la categ. C+E ptr a avea valabilitate 10 ani? :((
Cel mai recent răspuns: catadgs23 , utilizator 18:36, 8 Martie 2013
Am preschimbat permisul luna aceasta in urma obtinerii unei noi categorii, la emitere valabilitatea permisului este pe categorii nu pe permis. Mai explicit permisul vechi expira in 2014 asadar valabilitatea categoriilor vechi este pana in 2014 iar categoriile noi obtinute sunt de 10 ani pentru categoria A,B,C si respectiv 5 ani pentru categoriile D si E, deci marea surpriza este ca la anul trebuie preschimbat din nou deoarece categoria B pe care o aveam si care expira in 2014 nu a fost prelungita odata cu emiterea unui nou permis in urma obtinerii unei noi categorii.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
catadgs23, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control medical periodic soferi profesionisti si persana desemnata transport -periodicitate gabibotea gabibotea Care este periodicitatea efectuarii controlului medical periodic pentru soferi si pentru conducator al activitatii de transport a firmei (persoana desemnata ... (vezi toată discuția)
Preschimbarea permisului de conducere din uk in romanesc Ciobanuliviuvasile Ciobanuliviuvasile Va rog sa ma informa- ti cu privire la schimbaria permisului de conducere Englezesc(UK) in cel ROMANESC ,cu specificaria ca l-am preschimbat de oarece am ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea permiselor de conducere alexandruteutisan alexandruteutisan Eu am permis de conducere si pentru autoturisme si pentru canioane de mare tonaj , dupa cum am inteles cele pentru transport marfa de mare tonaj vor fi ... (vezi toată discuția)