avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste indemnizatia pentru CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste indemnizatia pentru CCC?

Buna seara, vin cu o intrebare la care nu am primit un raspuns precis, cam de nicaieri de pe unde am intrebat.
Am o prietena care este angajata cu carte de munca, cam de 5 luni, seful a anuntat ca doreste sa inchida activitatea, ( ea singurica isi platea cartea de munca), doreste sa o angajez la mine,( am deschisa o intreprindere individuala cam de 4 luni) la fel sa isi plateasca cartea de munca, ea este insarcinata in 2 luni, pana aici toate bune.

Daca o inregistrez in revisal la mine, la termenul stabilit ,isi ia concediu de crestere a copilului, va rog sa ma lamuriti cine ii plateste perioada de crestere a copilului? de 1, 2 ani?


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:02, 8 Iulie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

2. - Pe perioada CCC contractul individual de munca (CIM) este suspendat adica dvs. sunteti tot salariata acelei unitatri numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Perioada de CCC este stagiu de cotizare la sanatate, contributia fiind platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
- Perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la pensie si sanatate, este vechime in munca si in specialitate.
- Angajatorul nu plateste nimic pentru dvs. in perioada de CCC.

3. - Daca unitatea isi inceteaza activitatea nu are nici o consecinta asupua indemnziatiei pentru CCC pe care o veti primi in continuare.
- In asemenea situatie trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si sa va inregistrati la Agentia de Somaj pentru ca dupa incetarea CCC sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj pana veti gasi un nou loc de munca.

4. - Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este platit de angajator care recupereaza intreaga suma de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Dvs. prezentati angajatorului certificatele medicale pentru concediul de maternitate si acesta le calculeaza si le plateste.

5. Indemnizatia pentru CCC (v-am spus si la pct.2) est6e platita de AJPIS.

6. - Indemnizatia pentru CCC este calculata ca 85% din media tutror veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In veniturile pe cele 12 luni intra veniturile din salarii, din concedii medicale, din concediu de maternitate etc.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului? Olicut Olicut Am lucrat in strainatate(contract elvetian) in 2012- 21noiembrie 2013 Pe 30 dec am semnat un nou contract pt 2014(incepand cu luna martie). Am aflat ca sunt ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)