avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartea de munca din ianuarie 2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartea de munca din ianuarie 2009

lucrez de trei ani de zile cu contracte de munca dar prima firma la care am lucrat nu mi-a facut si carte de munca deoarece nu erau disponibile. cand m-am angajat la actualul loc de munca (acum un an) am declarat ca nu am carte de munca iar ei vor sa-mi faca luna aceasta. eu am citit ca din 2009 nu se mai folosesc, deci care este beneficiul meu daca voi face "pe ultima suta"? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:18, 9 Decembrie 2008
Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
adica ce scrie aici:
"Art. 296. - (1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se probeaza cu carnetul de munca.

(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ. "?

ce reprezinta instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca?

sunt dezorientatata pentru ca firma unde am lucrat prima data a dat faliment deci eu nu am cum sa mai iau acea adeverinta de vechime. in acest caz acei ani nu se iau in considerare desi am avut contract individual de munca vizat la ITM?
Articolul postat de catre dvs a fost modificat in 2008, prin OUG 148/2008 .:) El are acum acelasi continut, numai ca difera datele ...
1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.

Instanta competenta sa solutioneze litigiile de munca este Tribunalul Judetean in a carei raza teritoriala isi are sediul reclamantul.
În cazul în care se dovedeşte cu acte ca arhivele au fost distruse, se va putea reconstitui, în condiţiile prezentului decret, activitatea care s-a depus pe baza unui contract de munca, funcţia, meseria sau specialitatea. Comisia de reconstituire a vechimii în muncă se constituie şi funcţionează în cadrul D.M.S.S.F.
Cererea va cuprinde : datele de identificare ale solicitantului, perioada ce se doreşte a fi reconstituită, funcţia, meseria sau specialitatea în care şi-a desfăşurat activitatea, unitatea cu care a fost în raport de muncă, înscrisuri originale din care să rezulte lipsa arhivei sau a documentelor doveditoare, precum şi a faptului că între solicitant şi unitate a existat un raport de muncă, propunerea a doi martori ce vor fi audiaţi care pot dovedi cu acte că au lucrat împreună cu solicitantul, în aceeaşi perioadă şi unitate.
multumesc.
intre timp citisem si eu de modificarea prin OUG 148/2008.
de unde pot obtine eu "înscrisuri originale din care să rezulte lipsa arhivei sau a documentelor doveditoare"?
multumesc.

Alte discuții în legătură

Carnete de munca handaricimarin handaricimarin SE MAI FAC CARNETE DE MUNCA?CARE ESTE POZITIA MINISTERULUI MUNCII FATA DE ACEST SUBIECT?EU AM AFLAT DE LA ITM CA NU SE MAI TIPARESC,SI CA ORICUM,DE LA 1 ... (vezi toată discuția)
Pensionare cu cartea de munca pierduta IoanDragomir IoanDragomir Am Cartea de munca pierduta , fara copie ! Firma la care am lucrat pana in 1994 , a fost desfiintata si si-a pierdut arhiva . Am fost si la Arhive si am ... (vezi toată discuția)
Discutii juridice odica odica Cum se poate recupera o vechime in munca din perioada din inainte de 89avand in vedere ca persoana a pierdut cartea de munca multumesc astept raspuns (vezi toată discuția)