avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate intra in somaj de doua ori intr-un an?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate intra in somaj de doua ori intr-un an?

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca poate intra cineva in somaj de 2 (sau mai mullte) ori in acelasi an. Angajatii de la o firma de confectii printre care si mama mea, au fost trimisi in somaj la sfarsitul lunii aprilie, pe motiv ca nu mai sunt comenzi. Dupa aproximativ 1 saptamana, au fost chemati inapoi la serviciu si astfel s-a intrerupt si somajul.
Ce se va intampla daca iar nu vor mai avea comenzi si vor fi trimisi acasa din nou peste, sa zicem, 2 luni? Au dreptul sa intre in somaj din nou?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:38, 6 Mai 2012
Nu ati beneficia de ajutor de somaj daca ati fi beneficiat integral de indemnizatie pe perioada intreaga.
Cum doar partial s-a beneficiat de ajutor de somaj, acesta poate fi solicitat din nou daca angajatorul va desface contractul de munca (pe considerentul expus de dvs. mai sus).
1. Daca la revenirea la locul de munca au incheiat CIM pe perioada determinata, pana in 12 luni, indemnizatia de somaj a fost suspendata si ea se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

2. Daca au incheiat CIM pe perioada nedeterminata atunci daca vor fi concediati iar nu vor mai putea beneficia de indemnizatie de somaj decat dupa alte 12 luni de cotizare la somaj.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa reiau indemnizatia de somaj? balanvaleriu balanvaleriu am stagiu de cotizare complet,adica de 12 luni,am vechime in munca de 30 ani iar in perioada 1.09.2011-13.11.2011 am beneficiat de indemnizatie de somaj dupa ... (vezi toată discuția)
Pierdere ajutor somaj gmarba gmarba Va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de dreptul de a primi ajutor de somaj. Iata cazul mai multor persoane care au fost disponibilizate in urma ... (vezi toată discuția)
Somaj continuitate lilyanne lilyanne Sotul meu a lucrat timp de 3 ani fara intrerupere iar apoi a intrat in somaj pentru maxi 9 luni(a mai avut vechime). A incetat somajul pentru a se angaja ... (vezi toată discuția)