avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... notiunea de greseala materiala prevazuta de art.318 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

notiunea de greseala materiala prevazuta de art.318 C.p.c.

Doresc sa stiu care este interpretarea corecta a notiunii de greseala materiala prevazuta de art.318 C.proc.civ. si care sunt situatiile in care, invocandu-se acest aspect, este admisa contestatia in anulare.
Cel mai recent răspuns: daco16 , utilizator 02:30, 18 Ianuarie 2007
Contestati in Anulare intemeiata pe art.31 CpC in cazul existentei unei greseli materiale-Confundarea unor elemente importante (ex.respingera recursului ca tardiv cu toate ca a fost introdus in termen,anulare gresita ca netimbrata,motivare eronata ca mandatarul nu avea calitate procesuala) sau neobservarea de catre instanta a unui act de procedura care nu a fost luat in considerare.Daca instanta cunostea existenta si continutul actul de procedura si a facut asupra acelui act o apreciere-se apeleaza la instantele de control. Omisiunea cercetarii motivelor de modificare sau casare.Conditii:1 instanta sa omita cercetarea motivelor.2Omiterea sa se produca din greseala.Daca instanta a aratat de ce nu a luat in considerare motivele de recurs,atunci nu se poate folosi Contestatia in Anulare.
Practica judiciară a stabilit care pot fi greşelile materiale în sensul art.318 C.proc.civ., vizând greşeli de fapt involuntare iar nu greşeli de judecată, de apreciere a probelor, altfel, s-ar crea posibilitatea rejudecării căii de atac şi contestaţia în anulare s-ar transforma într-o cale ordinară de atac.
Va citez dintr-o sursa oficiala:

"Rezulta ca greseala materiala la care se refera art.318 alin.1 C.proc.civ. trebuie sa fie incidenta,savarsita de instanta,ca urmare a omiterii sau confundarii unor elemente sau date materiale importante, determinante in solutionarea formulata de instanta."

In aceasta situatie, ma intreb, cu maxima naivitate, ar putea fi posibil ca omiterea, confundarea unor elemente, date, ce avantajeaza o decizie eronata sa nu atraga si reexaminarea fondului sau reaprecierea probelor pentru o solutionare corecta? Daca lucrurile nu stau asa despre ce cod de procedura civila mai putem vorbi in acest moment?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare speciala roddi roddi Se poate introduce o contestatie in anulare speciala, invocandu-se ca greseala materiala ,omisiunea instantei de recurs de a lua in considerare o decizie a CSJ ... (vezi toată discuția)
Cai de atac teslovan florentina teslovan florentina Daca recursul a fost respins si nu ma vad in nici un motiv care sa ma ajute la cele doua cai extraordinare ce mai pot face?Cineva m-a indrumat la o contestatie ... (vezi toată discuția)
Contestatie ContSters30487 ContSters30487 nu prea am motive de contestatie in anulare, as zice ca mai multe motive am la revizuire. Ce spuneti as putea sa ma folosesc la contestatie , de aplicarea ... (vezi toată discuția)