avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doua testamente-care dintre ele este valabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doua testamente-care dintre ele este valabil?

O matusa de-a mea are o problema destul de serioasa! De ceva ani e stabilita in strainatate, insa e cetatean cu dubla cetatenie. In tara, doua dintre surorile sale vor sa introduca in instanta actiune pe baza unui testament lasat de parintii lor. Insa problema e urmatoarea: exista doua testamente, unul pe care il detine matusa mea (care nu mai e in tara) mai vechi si unul nou, pe care il detin suririle ei din Romania. Care dintre testamente are prioritate? Primul al matusii din strainatate sau al doilea al surorilor sale? Precizez ca nu avem informatii ca primul testament ar fi fost anulat sau revocat sau ceva de genul acesta. Iar in cazul unei actiuni in instanta cum se va proceda? Cum se va numi actiunea, ce va contine?
Va multumesc, foarte mult, pentru raspunsurile dvs!
George


Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
Georgian2all, utilizator
Stimat forumist,

Testamentul, ca act juridic, are o trăsătură aparte: este un act esențialmente revocabil.[/b]

În ceea ce privește un concurs între un testament nou și unul vechi - evident, dacă lucrul lăsat moștenire este același - testamentul nou abrogă întotdeauna testamentul vechi, chiar dacă abrogarea se face implicit, prin arătarea unui nou legatar.

Mai mult, nici principiul simetriei actelor nu se aplică aici, respectiv un testament olograf poate abroga un testament autentic.

Acțiunile prin care se valorifică o moștenire sunt dezbateri succesorale - concretizându-se de la caz la caz.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
andreigrigoriu, moderator
E musai introducerea acestei actiuni in justitie? Sau prevederile din testament pot fi puse in aplicare si la un notar... sau printr-o alta medoda!?
Multumesc.
Stimat forumist,

În primul rând, dezbaterea succesorală se poate realiza în fața notarului public.


In mod normal, al doilea testament l-a revocat pe primul.
Adica primul testament nu ar mai produce efecte juridice.
Poate sa existe si un al treilea testament si in acest caz al doilea testament este ca si cum nu armai exista ( ca sa intelegeti cumva).

Restul problemelor trebuie analizate in concret deoarece depinde de ce fel de testamente este vorba si alte aspecte...
@ andreigrigoriu -sa inteleg ca nu e nevoie de o actiune in fata instantei. Ambele testamente sunt facute de mama matusii mele (adica mama celor trei surori). Nu stiu forma lor, insa ultimul l-a facut la notar. Ar avea vreo importanta majora forma in care au fost facute aceste testamente?
Multumesc.
Cu respect, George

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.6 din Regulament

Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Bună ziua as avea o întrebare! mătușa mea a murit de un an ... Smeraldo Smeraldo Bună ziua as avea o întrebare! Mătușa mea a murit de un an și a lăsat doua testamente , 1 autentic la notar acu 10 ani ! În favoarea unei persoane. ... (vezi toată discuția)
Testamentul olograf poate completa un testament autentic firi firi Defunctul a intocmit un testament autentic la notar, pentru un bun,(teren agricol), ulterior a realizat ca a omis un bun (un loc de veci) si a intocmit un ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa 30 ani cocoon cocoon Bunicul si bunica mea au decedat acum 3o de ani lasand un testament cu unici mostenitori pe fiica lui si sotul ei. Toti ceilalti fii ai bunicului au dat ... (vezi toată discuția)