avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond rulment

In blocul in care locuiesc se cere un fond de rulment de 300 de lei de apartament pentru cei bransati la radet si de 100 de lei pentru cei debransati de la radet . Mie mi se par niste sume extrem de mari pentru un fond de rulment .Ei spun ca sunt datorii mari la apa calda si apa rece si nu au de unde plati .Este adevarat ca exista un restantier in bloc cu o suma de 2000 de lei,dar acesta a platit luna trecuta 1000 de lei.Intrebare mea este cui ma pot adresa pentru ca se pare ca acesti oameni nu platesc datoriile catre Radet ,desi locatarii spun ca au platit intretinerea pe luna respectiva? Trebuie sa spun ca apa calda a fost oprita si restantierul din blocul respectiv a fost obligat sa plateasca deschiderea 200 de ron.Omul a platit deschiderea si 1000 de lei intretinerea.Cand insa a sunat la RADET , a aflat ca apa calda a fost oprita deorece ei nu s-au achitat utilitatile .Asa s-a aflat ca de fapt ei au o datorie de 44OO de lei si nu de 2000 de lei cum era afisat acum o luna la avizier. Mai vreau sa stiu daca imi pot plati singura utilitatile la Radet?
BODEALEX a scris:

Fondul de rulment este o plată anticipată pe care proprietarii de apartamente o fac pentru achitarea serviciilor furnizorilor...
Fondul de rulment este al proprietarului şi nu al asociaţiei. Asociaţia doar îl rulează pentru interesele proprietarilor care au dat acest fond.
- Nici o lege din România nu prevede obligativitate pentru existenţa fondului de rulment.

- Fondul de rulment nu poate fi folosit pentru a acoperi restanţele proprietarilor sau pentru depozite bancare la termen.
- Dacă proprietarul optează pentru constituirea fondului de rulment, cuantumul acestuia trebuie să fie egal cu valoarea celei mai mari întreţineri din ultimul an. Existenţa fondului de rulment dă dreptul proprietarului de a plăti întreţinerea mai lejer, adică în termen de 20 de zile de la data afişării.
- Dacă proprietarul nu doreşte să contribuie cu fond de rulment în asociaţie, atunci are obligaţia să achite întreţinerea în maximum 5 de zile de la afişarea listei, pentru ca asociaţia să aibă banii la timp pentru plata facturilor de consum. Lista de plată se afişează între 20 şi 25 ale lunii.
Dacă proprietarii au stabilit ca fiind obligatoriu fondul de rulment, atunci valoarea acestuia trebuie să fie la nivelul întreţinerii curente. Dacă întreţinerea creşte în fiecare lună, atunci şi fondul de rulment se majorează. Legat de a doua problemă, până la recuperarea prejudiciului de la vinovat, proprietarii, dacă vor să aibă serviciile de utilităţi, trebuie să plătească restanţele la furnizori ca pierdere financiară după cota-parte indiviză a fiecăruia. După recuperarea sumei fraudate, aceasta se returnează proprietarilor.
Vezi H.G.1588/2007, art. 24, alin. (1)

Îmi place ce văd: Fondul de rulment este al proprietarului şi nu al asociaţiei. Asociaţia doar îl rulează pentru interesele proprietarilor care au dat acest fond.
- Nici o lege din România nu prevede obligativitate pentru existenţa fondului de rulment.

Dar dacă timp de 30 ani acel Fond de Rulment a fost declarat "decedat" şi "îngropat", de ce şefii Asociaţiei s-au trezit abia anul ăsta că e nevoie de banii de acolo, ştiind (de la noul Administrator, căruia îi mulţumim) că nu mai sunt deloc bani în Fondul de Reparaţii (s-au plătit de acolo datoriile către firmele de Utilităţi) şi în Fondul de Penalizare, dar, ce e mai grav, e că sunt Restanţe la firmele furnizoare de Utilităţi de ... 2 miliarde lei vechi (!!!)
Din ce se observă, se cere orice sumă, pe orice cale (acum prin acest ciudat Fond de Rulment), pentru a acoperi incompetenţa şi găurile lăsate în Bugetul A.P. de către fostele conduceri succesive ale Asociaţiei.
Eu zic că nu ar trebui să plătim, şi chiar să facem o plângere penală, cel puţin pentru Neglijenţă în Serviciu, pentru că toţi cei ce au condus Asociaţia în ultimii 6 ani nu şi-au îndeplinit obligaţiile pentru care erau remuneraţi.
Mai ziceam, să fi fost acolo, vreo 30.000 lei ca datorii ale Asociaţiei, dar 2 miliarde lei vechi ?
N-ar trebui acuzaţi proprietarii aşa-zişi rău-platnici, ci cei care aveau datoria să nu lase să se adune astfel de sume aberante ca restanţe !
Nu e normal şi legal faptul că s-a luat decizia de a se cere acei bani pentru Fondul de Rulment, cu toate că nu s-a afişat încă la Avizier procesul-verbal cu Hotărârile Adunării Generale reconvocate din 30.05.2015 (la 70 zile de la convocare !), pe baza cărora s-ar fi decis să se ceară bani pentru orice Fond al A.P., încalcă cel puţin art.25, alin.4) din Legea 230/2007: # HOTĂRÂRILE ADUNĂRILOR GENERALE SE COMUNICĂ, ÎN SCRIS, TUTUROR PROPRIETARILOR # După ce "şefii" publică acele Hotărâri ale Ad. Gen. pentru a lua toţi la cunoştinţă de ele, abia atunci pot cere vreo sumă pentru Bugetul de Cheltuieli al Asociaţiei, dar dacă sunt incompetenţi şi abuzivi ... vor plăti ! Nu afişează încă Hotărârile Ad. Gen. la Avizier, pentru că ştiu că vom vedea ce, cum şi câţi au votat la acea mascaradă de Ad. Gen. Reconvocată !
Fondul de rulment se dimensioneaza la nivelul unei intretineri de varf.
Daca 100 de lei este o sume :extrem de mare", cat ar fi o suma rezonabila?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)
Penalizari ursulina ursulina Bună ziua! Sunt administrator şi am următoarea problemă. Am un restanţier care are o datorie de 2300 lei, cu care sunt în proces. Pentru o factură ... (vezi toată discuția)