avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contributii sociale 2012
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contributii sociale 2012

Cat va plati o persoana cu contract de agent contributie pensie incepand cu 01.07.2012?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 8 Mai 2012
Din punctul de vedere al contributiilor sociale obligatorii, in cazul persoanelor care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, al celor care obtin venituri in baza contractelor/conventiilor civile, precum si al contractelor de agent, venituri din expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara avem reguli noi, reglementate de Capitolul II – art. 296^21 alin. (1) lit. f).

Incepand cu 1 iulie, pentru veniturile prevazute mai sus (de la art. 52 alin. (1)), platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a:
- contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% – conform art. 296^21 alin. (1) si art. 296^26 alin. (2) din Codul fiscal;
- contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% conform art. 296^21 alin. (1) si art. 296^26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

NU se va mai datora contributia individuala la fondul pentru somaj, introducandu- se obligatia retinerii la sursa de catre platitorul de venit a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, obligatie inexistenta in vechile prevederi.

Incepand cu 1 iulie 2012 s-a largit sfera categoriilor de venituri pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiilor individuale de asigurari sociale si de sanatate, fiind incluse pe langa veniturile din drepturi de proprietate intelectuala si conventii/ contracte civile si:
- veniturile obtinute in baza contractelor de agent;
- veniturile obtinute din activitatea de expertiza tehnica si contabila, judiciara si extrajudiciara;
- venituri obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.

[ link extern ]

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari sociale anycyk anycyk buna ziua! in anul 2011 am incheiat un contract de colaborare cu una dintre institutiile MECTS-ului. Pe baza acestui contract am lucrat in Italia ca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca de tip conventie civila N_Adriana N_Adriana Buna seara! Contractul de munca cu conventie civila inseamna neaparat transformarea angajatului in PFA sau angajatorul imi poate plati in continuare ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din vanzare actiuni mostenite sc4cont sc4cont Buna ziua, Am mostenit de la sotul meu care a decedat,contravaloarea unor actiuni pe care le detinea la SIF.Am decis sa le vand,urmeaza sa-mi intre in cont ... (vezi toată discuția)