avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca de tip conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca de tip conventie civila

Buna seara!
Contractul de munca cu conventie civila inseamna neaparat transformarea angajatului in PFA sau angajatorul imi poate plati in continuare impozitele si contributiile sociale? Care ar fi in mare diferenta dintre acest tip de contract si unul pe o perioada determinata?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 15 Februarie 2013
In primul rand, contractului individualde munca i se aplica prevederile legislatiei muncii, iar conventiei civile ise aplica prevederile codului civil.
In absenta unui CIM, angajatorul nu are baza legala pentru a va plati impozitele si contributiile sociale.
juridic dana a scris:

...
In absenta unui CIM, angajatorul nu are baza legala pentru a va plati impozitele si contributiile sociale.



Dar Codul Fiscal ce reprezinta??
Potrivit art. 52 alin ( 1) din Codul fiscal cu aplicabilitate din 01.07.2012, pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent;
.....
Incepand cu 1 iulie, pentru veniturile prevaute mai sus (de la art 52 alin 1), platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a:
- contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% - conform art 296 indice 21 alin (1) si art 296 indice 26 alin (2) din Codul fiscal ;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% / conform art 296 indice 21 alin (1) si art 296 indice 26 alin (1) lit. b din Codul fiscal ;


@ N_Adriana
Activitatea desfasurata in baza unui contract de prestari servici :
- nu va transforma automat in PFA
- nu cnstituie vechme in munca
- nu va confera calitatea de saariat
- va ajuta la obtinerea indemnziatiei pentru cresterea copilului

Diferentele sunt majore intre un c.i.m. - indiferent de tipul acestuia - si un contract de prestari servicii .. unele dintre acestea le-am mentionat mai sus ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari sociale anycyk anycyk buna ziua! in anul 2011 am incheiat un contract de colaborare cu una dintre institutiile MECTS-ului. Pe baza acestui contract am lucrat in Italia ca ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale 2012 doirina doirina Cat va plati o persoana cu contract de agent contributie pensie incepand cu 01.07.2012? (vezi toată discuția)
Retinere impozit si sanatate AdrianaMorosan AdrianaMorosan Sunt pensionare si fac colaborare la o firma de vanzari directe. Vreau sa stiu daca este corect sa se opreasca impozitul 16% si sanatatea 5,5% din tot ... (vezi toată discuția)