avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... M-am angajat si am pierdut indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

M-am angajat si am pierdut indemnizatia de somaj

Buna ziua,
Din luna martie am fost in somaj, angajandu-ma in 26 aprilie 2012 (joi).Am anuntat la somaj angajarea in data de 2 mai avand in vedere ca 1 mai a fost legal ziua libera(marti).Azi cand am fost sa inchid dosarul de somaj mi s-a spus ca in luna mai nu mai primesc somajul deloc deoarece angajatorul trebuia sa anunte angajarea in termen de 3 zile si ca mi s-a eliberat bonul de somaj dar s-a blocat pt cele 3 zile si ca nu are rost sa imi trimita banii deoarece oricum trebuie sa le restitui diferenta pe cele 3 zile, urmand sa primesc banii de pe luna aceasta in luna iunie.Este legala aceasta situatie?Nu ar fi normal sa primesc banii si sa le restitui diferenta pe 3 zile sau sa traga acesti bani din somajul de pe luna iunie, avand in vedere ca eu luna aceasta nu primesc nici salar?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ioanaiux , utilizator 12:10, 14 Mai 2012
1. Daca ati incheiat contractul individual de munca (CIM) cu data de 26 aprilie 2012 atunci veti primi (in luna mai) indemnizatia de somaj numai pe perioada 1-25 aprilie.

2. - Trebuia sa va prezentati la Agentia de Somaj cu o copie dupa CIM pentru a va putea inceta plata indemnizatiei de somaj.
- De asemenea angajatorul, stiind ca v-a angajat in timp ce erati in somaj, trebuia sa anunte si el Agentia de Somaj.

3. Daca ati incheiat un CIM pe perioada nedeterminata atunci trebuie sa primiti lunar, de la Agentia de Somaj, 30% din indemnizatia de somaj pana se termina perioada initiala de somaj.

4. Daca Agentia de Somaj v-a platit indemnizatia de somaj pe toata luna aprilie atunci trebui sa restituiti c/val indemnizatiei pentru perioada 26-30 aprilie.

5. Salariul pe luna mai il veti primi in iunie, la lichidarea lunii mai.
Exista undeva niste articole de lege care atesta faptul ca sunt obligati sa imi plateasca somajul pe perioada 1-25 aprilie, urmand sa le restitui diferenta pe 5 zile?
Va multumesc!
1. Daca ati fost inregistrat la Agentia de Somaj si s-a emis decizia de plata a indemnizatiei atunci trebuie sa primiti indemnizatia pana la expirarea perioadei de somaj sau pana la incheierea unui CIM.

2. - Daca doriti cititi Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (reactualizata).
- In aceasta lege spune si ca orice suma primita necuvenit trebuie restituita.
Problema e ca i-am contactat si le-am spus sa imi trimita somajul pe perioada 1-25 aprilie chiar daca a fost emis cuponul intreg, urmand sa le restitui eu suma pe 5 zile dar mi-au spus ca nu se poate pt ca nu e legal.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj, drepturi someri! ERD ERD Buna ziua. Apelez din nou la sfaturile dvs f utile. Sunt in somaj de 2 luni. Daca ma angajez in perioada imediat urmatoare, in ce conditii mai pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Somaj vmire vmire daca am lucrat la o firma 24 luni mi am dat demisia si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata de o luna fara intrerupere,si daca nu mi se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj (absolvent invatamant superior) alexa_axy alexa_axy Buna ziua, Doresc sa stiu daca o persoana depune dosarul pentru primirea indemnizatiei de somaj (proaspat absolent de invatamant care nu a fost incadrat in ... (vezi toată discuția)