avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Inainte de 1989 s-a dezbatut succesiunea dupa parinti. La vremea respectiva masa succesorala se compunea dintr-un imobil casa de locuit si curte 250 m.p. Intrucat casa nu s-ar fi putut imparti in 6, cati descende erau, 5 dintre acestia au hotarat sa renunte la mostenire pentru a beneficia de casa cel de-al saselea frate (cel mai mic). Astfel s-au prezentat la Notariat unde s-a intocmit certificatul de mostenitor.
Dupa revolutie, in 1996 s-a emis un titlu de proprietate pentru terenurile retrocedate pe numele defunctului unde sunt trecuti ca mostenitori si cei 6 descendenti. Acestia au impartit terenurile intre ei si din 1996 pana in prezent le stapanesc dupa cum le-au impartit.
Acum doresc sa faca iesirea din indiviziune. Ce solutie exista in cazul acesta, dat fiind faptul ca prin certificatul de mostenitor emis inainte de retrocedare, 5 dintre mostenitori au renuntat la mostenire.
Cel mai recent răspuns: Crinel , utilizator 10:49, 10 Mai 2012
Nu are nicio relevanta renuntarea facuta inainte de 1990 (Legea 18/1991 prevede de fapt chiar acest lucru). Prin urmare, toti cei 6 sunt coproprietari pe teren si pentru a iesi din indiviziune trebuie sa faca o actiune in instanta.

PS. aveti grija ca terenul de la casa sa ajunga in lotul fratelui care are si casa prin mostenire..

Succes.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. V-as fi profund recunoscator daca mi-ati indica articolul care stipuleaza faptul ca renuntarea la mostenire nu opereaza in cazul retrocedarii. E vorba de art. 13?
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
Crinel, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala si partaj Gurita Mihai Gurita Mihai Ma numesc Mihai Gurita si sunt din com.Gioseni jud.Bacau am si eu o problema daca m-a puteti ajuta urgent . Bunici mei au decedat in 2001respectiv in 2004 ei ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune/titlu proprietate Maria100 Maria100 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat. Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire CatiI CatiI Bunica a murit in anul 1988 (bunicul murise in 1962). In dezbaterea succesorala, tatal meu impreuna cu fratii lui au renuntat la casa si curtea bunicii, in ... (vezi toată discuția)