avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Promovarea functionarilor publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Promovarea functionarilor publici

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind promovarea functionarilor publici avand functie de executie, posibila in anul 2012, aferenta urmatoarelor conditii:
Consilier, clasa I, grad profesional superior, treapta 3 de salarizare, gradatia 5, clasa de salarizare 59. Ultima promovare in grad am avut-o in luna mai 2010.
Conform legislatie in vigoare astazi, mi s-a spus, de la biroul resurse umane, ca nu mai am nici o posibilitate de majorare a salariului prin promovare. Conform legii dupa care mi s-a facut incadrarea pe care o am acum, as mai fi avut dreptul la inca 2 trepte de salarizare. Prin Legea 284 s-au eliminat treptele, iar prin 283/2011 nu te lasa sa aplici Legea 284. Eu raman "suspendata" intre legi si nu mai am nici o sansa de promovare?
Cel mai recent răspuns: livache12 , utilizator 15:40, 12 Iunie 2012
Din pacate asa este, cu intarea in vigoare de la o1.ian 2011 a Legii 284 /2010 privind salarizarea unitara a pers.platit din fonduri publice ,treptele de salarizare au disparut, deci nu mai aveti posibilitatea sa avansati in treapa de salarizare.
In grad profesional nu mai aveti unde sa promovati pentru ca sunteti in gradul prof.maxim, cel superior.
Discrepanta intre salariul Dvs. si salariul colegilor Dvs incadrati in aceasi functie ,( consilier superior gr.5), dar cu treapta de salarizare 1,2 , vor disparea numai cand vom fi salarizati potrivit coeficientiilor de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare.
...totusi, eu cred ca:
....incepand cu 01.01.2012 trebuia sa se faca reincadrarea (sau nou incadrarea.asa cum este ea definita in lege) salariala la nivelul functiei similare in plata din cadrul institutiei respective (daca au ramas in plata, dupa data de 01.01.2011, cons sup clasa 1 cu nivelul salarial aferent treptei 1,.....acesta ar fi trebuit sa fie salariul la reincadrare pentru orice cons sup clasa 1, care la 31.12.2010 a detinut treapta 1, treapta 2 sau treapta 3)
... procedand la nou-incadrarea (reincadrare) personalului in felul mai sus descris, angajatorul nu ar fi culpabil de discriminarile salariale produse dupa data de 01.01.2011 pentru functionarii de acelasi rang (lucru incriminat de constitutie, legea 188/99, codul muncii, si chiar de L 285 si L 284) !
... ar fi normal asa pentru ca trebuie sa presupunem, din start, ca legiuitorul (in cazul L 285 / L 284) nu a dorit cu buna stiinta sa contravina legilor in vigore ce incrimineaza discriminarile de orice fel...
.... insa pentru aceasrta, angajatorul ar fi trebuit sa interpreteze corect din acest punct de vedere articolele 1 si 2 din legea salarizarii pe anul 2011.
.. din pacate asa a procedat si angajatorul meu...iar acum ma vad nevoit sa-l actionez in instanta... :training:
@livache12: angajatorul nu are nici o calitate sa interpreteze legea, asta o face legiuitorul prin normele de aplicare. Ori, din moment ce acum nu mai exista trepte de salarizare, iar in 2010 legea 284/2010 spunea clar ca, in cazul promovarii in grad profesional, se aplica salariul aferent fostei trepte 3 de salarizare a gradului in care se promoveaza, cum vreti dvs. sa se mai mareasca salariul? Promovare nu se mai poate face, avansare in treapta nici atat, asa ca ce vreti sa faca angajatorul? Echivalarea salariului cu cel aflat deja in plata in institutia respectiva se refera doar la personalul contractual, caci iata ce spune negru pe alb legea 283/2011:
Art. 13
(1) Pentru functionarii publici care se transfera, sunt redistribuiti din corpul functionarilor publici sau sunt reintegrati in functie, potrivit legii, in cursul anului 2012, la stabilirea salariului va fi avuta in vedere treapta de salarizare detinuta anterior.
(2) In cazul functionarilor publici nou-incadrati sau promovati, nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare este cel corespunzator treptei 3 de salarizare utilizate in anul 2010.

Si cu asta ne-a inchis onor Parlamentul gura#-o
art13:
(1)...nu se refera la cazurile functionarilor publici care la 31.12.2010 se aflau in treptele de salarizare 3,2 sau 1 din institutia publica angajatoare !
(2)...se refera la functionarii care la 31.12.2010, aveau un grad profesional inferior celui ulterior obtinut in anul 2011 (promovare in grad profesional, de ex: daca in 2010 a fost cons principal, in anul 2011 daca promoveaza (la gradul de cons sup) va avea nivelul de salarizare al unui consilier sup treapta III utilizat in 2010 !
...in ceea ce priveste echivalarea salariului la nivelul celui aflat in plata, art 1 si 2, sunt edificatoare (pentru functionarii publici...nu personalul contractual):
-pentru personalul nou-incadrat (reincadrat)...salarizarea se face la nivelul salarizarii functiilor similare in plata; acesta fiind cazul tuturor functionarilor publici care, incepand cu 31.12.2010 nu au mai fost promovati ulterior (nu si-au schimbat gradul profesional) , si evident ca nemaiexistand trepte de salarizare de la 01.01.2011 nici nu mai pot avansa, insa ...sunt uniformizati la un acelari nivel de salarizare...si anume ...cel aflat in plata in institutia respectiva pentru functii similare !
...asa ca:
-dat fiind faptul ca ...mai degraba. angajatorul presupune din start ca legiuitorul poate abuza de faptul ca poate impune o norma in dispretul altora in vigoare, si.... nu mai catacdicseste sa urmareasca indeaproape fiecare articol care,......poate deslusi aceasta discriminare salarila ....trebuie sa apelezi la instanta judecatoreasca!
:hammer:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare dupa promovare IDANUT IDANUT Daca promovez anul acesta din inspector principal in inspector superior, as dori sa stiu cum o sa fiu incadrat tinind cont ca am o vechime de 25 de ani in ... (vezi toată discuția)
Avansare in treapta de salarizare silviup silviup Buna ziua, Sunt angajat intr-o institutie publica in decembrie 2008 ca functionar public in functia de referent grad profesional superior, treapta 3 de ... (vezi toată discuția)
Promovare in treapta de salarizare misulicamold misulicamold speta: functionar public clasa I grad asistent tr. 2 am implinit 2 ani de vechime in treapta de salarizare in data de 31.12.2010; promovez in treapta sau nu? ... (vezi toată discuția)