avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozitare premii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozitare premii

Buna ziua,
Recent am aflat ca am castigat ca premiu o masina.
In regulamentul concursului este stipulat :

Organizatorul se obliga sa retina si sa vireze impozitul datorat pentru veniturile constand in premiile acordate castigatorilor cu cetatenie romana in conformitate cu prevederile art. 77 alin (4) din Codul Fiscal aprobat prin legea 571 din 22/12/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, orice alte obligatii de
orice alta natura, in legatura cu acestea, fiind in sarcina exclusiva a castigatorilor.

Ce inseamna asta concret? Am de platit un impozit sau nu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:16, 12 Mai 2012
Art. 77 din Codul fiscal precizeaza:

(1) Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net. Venitul net se calculează la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.
(3) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine plătitorilor de venituri.
(4) Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei, realizate de contribuabil:
a) pentru fiecare premiu;
b) pentru câştigurile din jocuri de noroc, de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi.
(5) Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final.
(6) Impozitul pe venit astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.


Impozitul vi se calculeaza si se retine de catre organizator in momentul inmanarii premiului respectiv. Obligatia de a vira impozitul retinut la sursa revine acestuia.
multumesc pentru raspuns!
dar cum va explicati atunci, ca in momentul in care am fost invitat la festivitatea de premiere in vederea ridicarii premiului, am intrebat foarte clar daca trebuie sa platesc ceva si mi s-a raspuns simplu "NU"
remus_agigea a scris:

Buna ziua,
Recent am aflat ca am castigat ca premiu o masina.
In regulamentul concursului este stipulat :

[...]

orice alte obligatii de
orice alta natura, in legatura cu acestea, fiind in sarcina exclusiva a castigatorilor.

Ce inseamna asta concret? Am de platit un impozit sau nu?
Multumesc!


Nu aveti de plata impozit, dar ati putea datora contibutii la asigurarile sociale de sanatate (CASS).

In Legea 95/2006 avem:



ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si
f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.



Premiul obtinut de dvs. este incadrat aici, la lit. e), la "alte venituri care se supun impozitului pe venit ". Care era situatia dvs. in momentul castigarii premiului? Plateati CASS din alte surse de venit definite la lit. a) - d)?

Daca nu, sunteti bun de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare premii la asociatie poker sportiv aylyn87 aylyn87 Buna ziua! In cazul unei asociatii pt poker sportiv in cadrul careia se organizeaza turnee de poker,la sfarsitul turneului,din cotizatiile membrilor se acorda ... (vezi toată discuția)
Impozitare premii in bani si natura concursuri sportive amaliaglobal amaliaglobal Buna ziua, Am un ONG care organizeaza concursuri sportive pentru amatori. Premiile acordate in bani concurentilor (sume mici sub 600 lei) se impoziteaza? Dar ... (vezi toată discuția)
Jocurile de noroc silviu35 silviu35 ORICE cistig de la stat sau privat daca cistigi intr-o zi 250 lei in alta zi 150 lei sau 300 ron,suma asta se aduna si se impoziteaza la fisc si iti trimite ... (vezi toată discuția)