avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutorul de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutorul de deces

DE CE AJUTOR DE DECES BENEFICIAZA CINEVA CARE A COTIZAT TIMP DE 5 ANI, ARE UN FOND DE 14,5 MILIOANA LEI VECHI SI A AVUT O PENSIE DE CAP DE 3,5 MILIOANA LEI VECHI?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:49, 11 Mai 2012
din cate stiu ajutorul de deces este in suma fixa , nu se calculeaza procentual la valoarea drepturilor primite
1. Daca la data decesului era pensionar atunci va redau din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.

(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
...
Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
...
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...

Art. 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.

(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.

(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.

2. In acest an cuantumul ajutorului de deces este de 2.117 lei.

3. Asadar persoana indreptatita sa mearga la Casa de Pensii sa solicite ajutorul de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas si ajutor de deces Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua, O persoana care beneficiaza de pensie urmas a decedat.Membrii familiei pot beneficia de ajutor de decces? Si in ce valaoare? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cine primeste ajutor de inmormantare? militaruflorentina militaruflorentina Buna ziua, Va relatez pe scurt datele problemei si sper sa primesc un raspuns cat mai repede. Va multumesc anticipat. Unei persoane salariate (salariu minim ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru inmormintare torokaty torokaty Buna ziua Pun intrebarea in numele surorii mele , care la inceputul lui ianuarie si-a pierdut sotul de 53 de ani. El nu a mai lucrat de 5 ani, traind la ... (vezi toată discuția)