avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovinieta, plangere contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovinieta, plangere contraventionala

Buna ziua .

As dori sa aflu si parerea voastra referitoare la o speta.
La achizitionarea unei roviniete pe 12 luni din eroare se tasteaza gresit numarul de inmatriculare al masinii. Proprietarul masinii nu observa iar peste 10 luni primeste amenda contraventionala pentru lipsa rovinieta. Institutia care a emis PV Contraventie a raspuns ca nu poate face modificari in sistem privind numarul de inmatriculare gresit pentru ca si nr. de sasiu este altul. Ori se stie ca atunci cand la benzinarie platesti o rovinieta si vanzatorul introduce numarul de inmatriculare, nr. de sasiu se genereaza automat , din baza de date.
Acuma proprietarul masinii se afla in situatia in care din greseala vanzatorului a platit rovinieta pentru alta masina si s-a ales si cu cu cca 5 amenzi pentru aceeasi fapta ( pana a primit primul pv de contraventie a mai incasat inca patru amenzi , fara sa stie de eroarea produsa , practic pentru aceeasi fapta ).
Acuma intrebarea mea este daca benzinaria care a emis rovinieta ar putea fi chemata in garantie pentru greseala comisa de angajatul ei. Sigur ca si proprietarul masinii are culpa lui respectiv nu a verificat rovinieta la emitere .
Desi sunt deja 5 amenzi ( acumulate de la data constatarii primei contraventii si pana la primirea primului proces verbal, adica dupa cca 5 luni , timp in care a circulat fara sa-si dea searma ca nu are robvinieta valabila), consider ca este aceeasi fapta in forma continuata si ca nu ar trebui sa raspunda de 5 ori pentru aceeasi contraventie. Astept si parerile Dvs.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Salagean Vasilica, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Salagean Vasilica , Consilier juridic 14:25, 28 Mai 2012
nu am vazut in nicio benzinarie vreun afis care sa te atentioneze ca esti obligat sa verifici datele de pe rovigneta, ceva in genul "solicitati bon fiscal".
apoi nu inteleg ce atesta semnatura cumparatorului? ca ai primit rovigneta sau ca certifici corectitudinea datelor ?

responsabilitatea si corectitudinea datelor este in sarcina celui care a emis rovigneta.

dupa parerea mea, rovigneta este un produs sau serviciu ca oricare altul.
benzinaria este un (re)vanzator care vinde produsul numit "rovigneta", produs furnizat de catre CNADR iar conducatorul auto este cumparatorul/beneficiarul acestui produs.

emiterea eronata a rovignetei poate fi considerata "lipsa de conformitate" in conformitate cu legea 449/2003 .
conf. Art. 10 "In cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul sa i se aduca produsele la conformitate, fara plata, prin reparare sau inlocuire, in functie de optiunea consumatorului (...).

o varianta ar fi depunerea unei plangeri la ANPC impotriva benzinariei ptr emiterea eronata a rovignetei si solicitarea aducerii la conformitate a "produsului".
intrucat lipsa de conformitate a acestuia a produs efecte pecuniare, respectiv amenzi aplicate (culmea) de catre furnizor, se poate solicita si anularea acestora.
daca furnizorul nu vrea sa repare sau sa inlocuiasca "produsul" se poate ajunge in instanta.
refuzul aducerii la conformitate a produsului de catre furnizor se lasa cu amenzi mari.

alta variante ar fi :

verificarea masinii pe al carui nr a fost emisa eronat rovigneta in baza de date CNADR daca a mai avut rovigneta/e in perioada respectiva, dar nu prea cred ptr ca se regasea in baza de date si atunci nu i se mai emitea alta.

chemarea proprietarului masinii la proces si prezentarea rovignetei, daca a cumparat in perioada respectiva, este obligat sa o pastreze 1 an de la EXPIRARE !

trebuie solicitata CNADR sau benzinariei in cauza a procedurii de vanzare a rovignetei (daca exista), in ideea de verificat daca este stipulat pe undeva daca cumparatorul este raspunzator ptr verificarea datelor inscrise pe chitanta !

ce anume s-a gresit in nr de inmatriculare astfel incat nu a facut sesizabila eroarea ? 3 in loc 8, N in loc M, C in loc de G, sau asa ceva ?
poate fi considerata o circumstanta atenuanta a cumparatorului ca nu a observat eroarea.
Multumesc mult pentru sfat.

Ordinul 769/2010 privind aprobarea NM ale OG 15/2002 in art. 5 alin (2) lit. b precizeaza ca solicitantul prin semnatura confirma ca datele inscrise in document sunt conforme cu cele solicitate.
Eroarea consta in tastarea gresita a unei litere din numarul de inmatriculare, care evident a generat in sistem si numarul de sasiu al acelei masini.
Am aflat ca autorurismul exista si este inmatriculat pe o societate.
Ceea ce m-a deranjat cel mai mult este ca noi cu benzinaria care a vandut rovinieta avem contract, si carduri pentru fiecare masina in parte. Pe factura emisa de benzinarie apare ca de pe cardul masinii societatii noastre a fost achitata rovinieta, doar ca din eroare pentru alta masina. Ei vezi doamne nu au nicio vina desi pe exemplarul care ramane la noi din rovinieta este semnatura lor . Am inteles ca semnatura noastra confirma faptul ca datele sunt conforme dar semnatura lor ce confirma?.
Vom solicita citarea proprietarului masinii in instanta doar ca nu stiu ce voi rezolva cu asta , rovinieta tot nu am. Eventual doar daca instanta va retine ca circumstanta atenuanta eroarea produsa si ne va transforma amenda in avertisment.


Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Salagean Vasilica, Consilier juridic
se pare ca este vorba de un litigiu intre societati si nu intre o persoana fizica si o societate comerciala.
in acest caz nu se mai poate apela la ANPC situatia de drept urmand a se stabili conform codului comercial si cel fiscal.

chiar daca
Ordinul 769/2010 privind aprobarea NM ale OG 15/2002 in art. 5 alin (2) lit. b precizeaza ca solicitantul prin semnatura confirma ca datele inscrise in document sunt conforme cu cele solicitate
cel care intocmeste factura (fara stampila) sau bonul fiscal (cu stampila) are responsabilitatea confirmarii ca datele inscrise in factura sunt conforme cu cele solicitate de catre client.

prin urmare prin factura ar trebui sa se confirme conformitatea prestarii serviciului.
fiind acelasi caz ca si al clientului care confirma prin semnatura.

parerea mea este ca puteti solicita in instanta anularea pv dovedind prin factura ca ati achitat o taxa ptr alta societate, citati societatea in cauza daca o puteti identifica sau solicitati instantei sa dispuna identificarea proprietarului pe baza nr de inmatriculare, societatea respectiva sa prezinte rovinieta (fiind societate nu cred ca este posibil sa nu fi circulat si pe drumuri nationale in afara orasului de resedinta), puteti solicita si daune interese de la societatea respectiva intrucat in mod sigur a circulat pe drumurile nationale avand cunostinta de faptul ca rovinieta a fost platita de altcineva (cand au vrut sa isi cumpere rovinieta in mod sigur nu au mai cumparat intrucat apareau in baza de date a CNADR cu rovinieta valabila numai ca nu aveau bonul fiscal si rovinieta fizic).

eu am vrut sa imi cumpar alta rovinieta uitand data expirarii celei anterioare si am fost gasit in baza de date ca rovinieta mai era valabila inca o saptamana. bineinteles ca nu am mai cumparat alta.

daca este sa facem o asimilare, ati achitat o suma intr-un alt cont, iar suma a fost folosita de cu buna stiinta cu toate ca existau indicii ca suma este necuvenita.
Am identificat deja societatea si urmeaza sa solicit instantei citarea acesteia , sper sa imi admita.
Oricum cred ca va trebui sa solicit societatii restituirea sumei incasate necuvenit iar daca refuza pe calea unui litigiu separat sa cer suma si daune interese. In procesul de fata nu cred ca pot solicita daune interese aici nu imi ramane decat sa il citez si sa il oblig sa faca dovada achitarii rovinietei.
ii puteti pune in vedere societatii in cauza asupra litigiului dvs. cu CNADR si ii puteti solicitata restituirea taxei achitate de catre dvs. urmare erorii facute de catre angajatul distribuitorului roviniei, in baza faptului ca a circulat pe rovinieta achitata de dvs. .daca raspunde ca nu este adevarat, ii solicitati dovada achitarii rovinietei. nu cred ca poate sa vina cu justificarea ca nu a circulat pe drumuri nationale, banuiesc ca este aceeasi categorie de vehicul (autoturism).
eventual puteti instiinta si "benzinarul" asupra litigiului creat prin eroarea facuta de catre angajatul respectiv.
nu puteti cere daune interese societatii respective pana nu se pronunta instanta.
instanta poate decide ca vinovat de situatia creata este distribuitorul rovinietei si atunci va puteti indrepta cu o actiune impotriva acestuia.

la RATB daca te prinde fara bilet sau abonament platesti o amenda echivalenta cu valoarea unui abonament lunar pe toate liniile si mai primesti si dreptul de a circula o zi intreaga pe toate liniile.
la CNADR dupa ce primesti si o amenda destul de mare mai platesti si "despagubiri".in plus dupa aceea trebuie sa iti cumperi rovinieta.
"despagubirea" aia ar putea fi considerata rovinieta achitata ptr un an, dar in Romania nu se poate !

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta Adrian_P Adrian_P Buna seara. Acum, inainte de Mos Nicolae, am primit si eu un cadou in avans. Un plic de la CNADNR - Proces Verbal de constatare a contraventiei. Motiv: \"a ... (vezi toată discuția)
Amenda datorita completarii gresite a rovinietei Ovidiu700 Ovidiu700 Buna ziua. In luna martie am circulat in afara orasului, iar inainte de a pleca la drum mi-am facut rovinieta. Ceea ce nu am observat a fost faptul ca ... (vezi toată discuția)
Pierdut rovinieta, o declar nula? :( cyan cyan am constatat ca am pierdut rovinieta. nu sunt primul si nici ultimul in aceasta situatie .:slap: o aveam in certificatul de inmatriculare dar cum am facut ... (vezi toată discuția)