avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovinieta, plangere contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovinieta, plangere contraventionala

Buna ziua .

As dori sa aflu si parerea voastra referitoare la o speta.
La achizitionarea unei roviniete pe 12 luni din eroare se tasteaza gresit numarul de inmatriculare al masinii. Proprietarul masinii nu observa iar peste 10 luni primeste amenda contraventionala pentru lipsa rovinieta. Institutia care a emis PV Contraventie a raspuns ca nu poate face modificari in sistem privind numarul de inmatriculare gresit pentru ca si nr. de sasiu este altul. Ori se stie ca atunci cand la benzinarie platesti o rovinieta si vanzatorul introduce numarul de inmatriculare, nr. de sasiu se genereaza automat , din baza de date.
Acuma proprietarul masinii se afla in situatia in care din greseala vanzatorului a platit rovinieta pentru alta masina si s-a ales si cu cu cca 5 amenzi pentru aceeasi fapta ( pana a primit primul pv de contraventie a mai incasat inca patru amenzi , fara sa stie de eroarea produsa , practic pentru aceeasi fapta ).
Acuma intrebarea mea este daca benzinaria care a emis rovinieta ar putea fi chemata in garantie pentru greseala comisa de angajatul ei. Sigur ca si proprietarul masinii are culpa lui respectiv nu a verificat rovinieta la emitere .
Desi sunt deja 5 amenzi ( acumulate de la data constatarii primei contraventii si pana la primirea primului proces verbal, adica dupa cca 5 luni , timp in care a circulat fara sa-si dea searma ca nu are robvinieta valabila), consider ca este aceeasi fapta in forma continuata si ca nu ar trebui sa raspunda de 5 ori pentru aceeasi contraventie. Astept si parerile Dvs.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Salagean Vasilica, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Salagean Vasilica , Consilier juridic 14:25, 28 Mai 2012
Aceasta este procedura la care m-am si gandit, doar ca c/v rovinietei este 120 Ron iar recuperarea acesteia nu prea ne incalzeste deoarece din cauza faptului ca CNADNR ne-a comunicat procesul verbal dupa 5 luni de la constatarea faptei am mai incasat inca 4 amenzi pentru aceeasi fapta.
Ceea ce am descoperit interesant este faptul ca in procesele verbale de contraventie nu este stipulata contravaloare despagubirii ceea ce este in contradictie cu OG 15/2002 si cu OG 2/2001.
Potrivit art.8 al.3 din O.G. nr.15/2002: "Contravenientul are obligatia de a achita, pe langa amenda contraventionala, cu titlu de tarif de despagubire, In functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila, sumele stabilite potrivit anexei nr. 4", iar potrivit art. 31 din acelasi act normativ, „agentul constatator va face mentiune in procesul-verbal de constatare a contraventiei si despre contravaloarea despagubirii si modul de achitare a acesteia('...)."
Aceste dispozitii legale trebuie aplicate coroborat cu norma art.23 al. 1 din O.G.
nr.2/2001, potrivit cu care: In cazul In care prin savarsirea contraventiei s-a cauzat o paguba si exista tarife de evaluare a acesteia, persoana imputernicita sa aplice sanctiunea stabileste si despagubirea, cu acordul expres al persoanei vatamate, facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal."
Contravaloarea despagubirii si modul de achitare sunt doar in instiintarea de plata. Or instiintarea de plata este un act premergator executarii silite , el nu poate constitui titlu de creanta si implicit titlu executoriu pentru despagubiri.....asa interpretez eu.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Salagean Vasilica, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta Adrian_P Adrian_P Buna seara. Acum, inainte de Mos Nicolae, am primit si eu un cadou in avans. Un plic de la CNADNR - Proces Verbal de constatare a contraventiei. Motiv: \"a ... (vezi toată discuția)
Amenda datorita completarii gresite a rovinietei Ovidiu700 Ovidiu700 Buna ziua. In luna martie am circulat in afara orasului, iar inainte de a pleca la drum mi-am facut rovinieta. Ceea ce nu am observat a fost faptul ca ... (vezi toată discuția)
Pierdut rovinieta, o declar nula? :( cyan cyan am constatat ca am pierdut rovinieta. nu sunt primul si nici ultimul in aceasta situatie .:slap: o aveam in certificatul de inmatriculare dar cum am facut ... (vezi toată discuția)