As dori sa aflu si parerea voastra referitoare la o speta.
La achizitionarea unei roviniete pe 12 luni din eroare se tasteaza gresit numarul de inmatriculare al masinii. Proprietarul masinii nu observa iar peste 10 luni primeste amenda contraventionala pentru lipsa rovinieta. Institutia care a emis PV Contraventie a raspuns ca nu poate face modificari in sistem privind numarul de inmatriculare gresit pentru ca si nr. de sasiu este altul. Ori se stie ca atunci cand la benzinarie platesti o rovinieta si vanzatorul introduce numarul de inmatriculare, nr. de sasiu se genereaza automat , din baza de date.
Acuma proprietarul masinii se afla in situatia in care din greseala vanzatorului a platit rovinieta pentru alta masina si s-a ales si cu cu cca 5 amenzi pentru aceeasi fapta ( pana a primit primul pv de contraventie a mai incasat inca patru amenzi , fara sa stie de eroarea produsa , practic pentru aceeasi fapta ).
Acuma intrebarea mea este daca benzinaria care a emis rovinieta ar putea fi chemata in garantie pentru greseala comisa de angajatul ei. Sigur ca si proprietarul masinii are culpa lui respectiv nu a verificat rovinieta la emitere .
Desi sunt deja 5 amenzi ( acumulate de la data constatarii primei contraventii si pana la primirea primului proces verbal, adica dupa cca 5 luni , timp in care a circulat fara sa-si dea searma ca nu are robvinieta valabila), consider ca este aceeasi fapta in forma continuata si ca nu ar trebui sa raspunda de 5 ori pentru aceeasi contraventie. Astept si parerile Dvs.
Aceasta este procedura la care m-am si gandit, doar ca c/v rovinietei este 120 Ron iar recuperarea acesteia nu prea ne incalzeste deoarece din cauza faptului ca CNADNR ne-a comunicat procesul verbal dupa 5 luni de la constatarea faptei am mai incasat inca 4 amenzi pentru aceeasi fapta.
Ceea ce am descoperit interesant este faptul ca in procesele verbale de contraventie nu este stipulata contravaloare despagubirii ceea ce este in contradictie cu OG 15/2002 si cu OG 2/2001.
Potrivit art.8 al.3 din O.G. nr.15/2002: "Contravenientul are obligatia de a achita, pe langa amenda contraventionala, cu titlu de tarif de despagubire, In functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila, sumele stabilite potrivit anexei nr. 4", iar potrivit art. 31 din acelasi act normativ, „agentul constatator va face mentiune in procesul-verbal de constatare a contraventiei si despre contravaloarea despagubirii si modul de achitare a acesteia('...)."
Aceste dispozitii legale trebuie aplicate coroborat cu norma art.23 al. 1 din O.G.
nr.2/2001, potrivit cu care: In cazul In care prin savarsirea contraventiei s-a cauzat o paguba si exista tarife de evaluare a acesteia, persoana imputernicita sa aplice sanctiunea stabileste si despagubirea, cu acordul expres al persoanei vatamate, facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal."
Contravaloarea despagubirii si modul de achitare sunt doar in instiintarea de plata. Or instiintarea de plata este un act premergator executarii silite , el nu poate constitui titlu de creanta si implicit titlu executoriu pentru despagubiri.....asa interpretez eu.
Amenda rovinieta
Adrian_P
Buna seara.
Acum, inainte de Mos Nicolae, am primit si eu un cadou in avans. Un plic de la CNADNR - Proces Verbal de constatare a contraventiei. Motiv: \"a ... (vezi toată discuția)