avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Sint diacnosticat cu : 1- tromboflebita la ambele picioare,urmata de un ulcer varicos la piciorul sting . 2 - epilepsie. 3 - cardiopatie ischemica , angor pectoral de efort . ivs nyha II. As putea beneficia de pensie de boala , tinind cont ca am doar 1-1/2 ani de munca ? MULTUMESC !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:52, 13 Mai 2012
Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a medicului expert al asigurarilor sociale. Tot ce puteti afla pe un forum este daca stagiul realizat in raport cu varsta pe care o aveti va da posibilitatea sa beneficiati de pensie de invaliditate.

Nu ati precizat varsta pe care o aveti. Potrivit art. 73 din Legea nr. 263/2010, numai pentru persoanele in varsta de pana la 20 de ani stagiul necesar este de 1 an. Daca aveti o alta varsta, nu puteti beneficia de pensie de invaliditate. Pot beneficia de pensie de invaliditate indiferent stagiul realizat numai persoanele prevazute la art. 57 din HG nr. 257/2011.
Art. 57
Pensia de invaliditate se acorda, indiferent de stagiul de cotizare realizat:
a) persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale potrivit legii, neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
b) persoanelor care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g) din lege;
c) elevilor, ucenicilor si studentilor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale;
d) persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marilor mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala erika44 erika44 Am 46 de ani si sufar de cardiopatie ischemica ,angina pectorala de efort ,insuficienta venoasa si hta si de coxartroza la ambele picioare .Am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Dacă mă încadreze în pensie de handicap? Esti Calo Esti Calo Bună sunt în pensie de invaliditate gr 1 cu mai multe boli cronice cu astm bronșic, cardiacă ,insuficiență respiratorie cronică BPOC stadiul 4 ,Diabet ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de pensie de invaliditate florina_222 florina_222 Sotul meu la data de 07.11.2011 are o vechime in munca de 22 ani,11 luni 19 zile,din care in structuri militare ale M.A.I. 19 ani,11luni si 22 zile. A fost ... (vezi toată discuția)