avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Obligatii PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Obligatii PFA

buna ziua,

In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) in alta parte, pentru a reduce impozitele. Eu am incheiat cu Casa de Pensii un contract de asigurare, pe venitul minim si suma lunara de plata este 222. Venitul meu este mult mai mare dar nu ma intereseaza sa platesc mai mult pentru pensii. Ar trebui sa declar la pensii care este venitul meu real sau am avut dreptul sa-mi aleg singura suma asigurata? O contabila mi-a spus ca ma pot angaja la propriul PFA. Ca t de mult s-ar reduce impozitele in cazul asta?

multumesc
Maria
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 21:49, 15 Mai 2012
1.Cei doi contabili care v-au spus ca puteti sa platiti mai putin la CAS daca aveti un CIM aveau dreptate, cu conditia ca CIM -ul sa nu fie cu norma intreaga (poate fi cu 1, 2, 4 ore pe zi) la un salariu modest (minimum legal).
2.Legal nu va puteti angaja la propria PFA si nici nu e recomandabil sa va angajati la un PFA prieten, daca acesta nu are angajati, pt. ca mai mare e daraua decit ocaua (se incarca, doar pt. dvs., cu stat de plata, declaratii salariale si revisal si in mod sigur va trebui sa plateasca pe cineva pt. intocmirea acestora)
3.Contributia minima pt. asigurare sociala de pensie este, de la 01.01.2012, de 232 lei/luna. 222 lei/luna a fost anul trecut.

La un salariu de baza brut de 105 lei/luna, corespunzator unui CIM cu timp partial de 1 ore/zi, trebuie sa platiti 63 lei/luna, suma in care sunt incluse toate contributiile (sanatate, pensie, somaj) precum si impozitul pe venit, fondul de garantare salarii, etc).
Dar... nu prea o sa aveti pensie la batrinete...
De mentionat ca, daca gasiti o SRL sa va faca un CIM, scapati de cei 232 lei/luna la pensii dar sunteti obligata sa platiti sanatatea la valoarea venitului net pe care-l realizati pe PFA.
Dna. Coman, Contributia la pensie pentru PFA este cat declara PFA-ul ca vrea sa asigure, dar nu mai putin de 232 lei /luna. Daca e mult sau e putin pentru dvs. sunteti singura care puteti hotari. In cazul contributiei la pensie insa, nu merita sa cautati variante de a diminua suma platita pentru ca se cumuleaza in favoarea dvs. pentru pensie. Daca chiar aveti venituri mai mari si nu va "rupeti de la gura", ca sa spun asa, v-as recomanda sa va faceti asigurarea de pensie chiar pe o suma mai mare, din considerentul pe care l-am enuntat mai sus - se aduna puncte din care veti beneficia la pensie.

Daca insa va este suficient cat platiti, puteti ramane la 232 lei / luna. PFA-ul plateste la pensie la suma pe care o declara, dar nu mai putin de 232 lei / luna. Chiar daca realizati venituri mai mari e optiunea dvs pe ce suma va faceti contractul cu Casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale pentru pfa ContSters237549 ContSters237549 Vreau sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata cu activitate principala cod CAEN 6201 - activitati de realizare software la comanda . Pentru acest cod ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa catalinalucia catalinalucia Buna, Am un pfa la care sunt si angajata ce anume trebuie sa mai platesc inafara de 16% impozit pe venitul net si contributiile la salarii. Astept un ... (vezi toată discuția)
Pfa smartcars smartcars buna ziua, o firma mi-a oferit un job cu o conditie : sa ma plateasca ca PFA. ce taxe trebuie sa achit eu ca si PFA ? banuiesc ca exista un 16%, dar mai ... (vezi toată discuția)