avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatie la executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatie la executarea silita

Buna ziua

Ma vad pus in situatia de a va cere ajutorul, desi nu as fi vrut niciodata sa ajung aici :-))
Tatal meu a cumparat o rovinieta auto pentru un trimestru de la Posta Romana in anul 2006, intr-o perioada cand nu se gaseau in alta parte. Atunci, a fost nevoit sa semneze un contract (el credea ca semneaza pentu primirea rovinietei) prin care se obliga sa cumpere si urmatoarele roviniete de la ei, Posta fiind reprezentant ADNR in acel contract. A cumparat si rovinieta pe urmatorul trim de la Posta, urmatoarele achizitionandu-le de la statii de carburant sau deloc (in functie de cum a circulat cu masina), dar nu mai are chitantele respective.
Luna trecuta a primit o somatie de plata de la un executor judecatoresc si i s-a pus poprire pe contul in care-si incaseaza pensia, pentru o suma de cca 1.000 lei, reprezentand c/v celorlalte 2 roviniete trimestriale pe care ar fi trebuit sa le cumpere+penalitati+cheltuieli de judecata.
In tot acest timp nu a primit nici o somatie de plata sau vreo citatie la vreun proces.
A facut contestatie la executare, dar trebuie sa anuleze hotararea judecatoreasca prin care a fost obligat la plata.
In copia dupa dosar pe care a primit-o, nu este anexata nici o dovada a citarii sale, este doar copia dupa contract, calculul penalitatilor, expunerea de motive si hotararea judecatoreasca din anul 2009, cand a fost dat in judecata de CNADNR.
Pentru anularea hotararii judecatoresti, poate invoca motivul necitarii sale?
Mentionez ca in hotararea judecatoreasca este precizat ca a fost citat legal, desi el nu a primit vreo instiintare in acest sens.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 12:37, 15 Mai 2012
Daca nu a fost citat niciodata sau a fost citat gresit la o alta adresa , consultati dosarul arhivei judecatoriei care a pronuntat hotararea si declarati recurs.Puteti depune si o contestatie in anularea hotararii pe acelasi motiv al necitarii si instanta se va pronunta . In paralel depuneti contestatie la executare insotita de copia certificatului de grefa din care sa rezulte ca aveti pe rol contestatie in anulare , solicitati suspendarea executarii silite . Pe fondul cauzei este cam, greu sa dovediti ca ati avut rovinieta daca nu mai detineti chjitantele. Poate nu cunoasteti data cand autovehicului a circulat fara rovionieta si a fost filmat . Daca faceti dovada cumpararii rovinietei de la centrul la care ati platit veti castiga procesul , veti intoarce executarea silita si veti primi banii retinuti inapoi.
Unul dintre motivele contestatiei la executare nu este acela ca nu a fost somat in scris de catre executorul judecatoresc,din moment ce a fost emisa o asemenea somatie.Un motiv pertinent este invocarea prescriptiei dreptului material la actiune al reclamantului,avand in vedere ca din 2006 si pana la data depunerii cererii de executare silita a trecut mai mult de trei ani.Or in speta data chiar executorul ar fi trebuit sa constate prescriptia,dar...


SECŢIUNEA a VI-a2

Prescripţia dreptului de a cere executarea silită

Art. 405

(1)Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani.

(2)Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită.

(3)Prin împlinirea termenului de prescripţie orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.

Tatal dvs.sa mearga la executor,sa solicite studierea dosarului de executare.Daca de la data incheierii acestui contract pana la depunerea cererii de executare silita a trecut un termen mai mare de trei ani,a intervenit prescriptia.
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
andymaurul, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.
Dar mai am nevoie de cateva precizari.
Contractul a fost incheiat in martie 2006, cererea de emitere a ordonantei pentru somatia de plata este inregistrata in mai 2009, iar cererea de incuviintare a executarii silite facuta de BEJ este inregistrata in decembrie 2011.
In tot acest timp, tatal meu nu a primit nici o somatie sau instiintare ca ar avea de platit ceva.
Tinand cont ca, contractul face referire la plata in rate trimestriale a rovinietei, iar ultima rata ar fi trebuit platita in 10.12.2006, se poate invoca prescriptia?
Ma gandesc ca de la 10.12.2006 pana in mai 2009 nu au trecut 3 ani...

Va multumesc!
In situatia data,nu poate fi invocata prescriptia,deoarece nu a trecut termenul de trei ani de la data achitarii ultimei rate (10.12.2006) pana la cererea creditorului privind somatia de plata (mai 2009) .
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
andymaurul, utilizator
multumesc!
dar perimarea, conf art. 389 Cod pr. civ.? De la data hot. judecatoresti si pana la data cererii de incuviintare a executarii silite au trecut mai mult de 6 luni...
Daca da, ce presupune aceasta?
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
Buddy, utilizator

Alte discuții în legătură

Perimarea executarii anna2000 anna2000 ca urmare a contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii executarii in temeiul art. 389 cpc iar prin sentinta ramasa definitiva s-au anulat toate ... (vezi toată discuția)
Perimare executare silita s.stefan s.stefan Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti unde se depune cererea de perimare a unei executari silite? (vezi toată discuția)
Executare silita liliana elena liliana elena Am un titlu executoriu din 2005.Pana in anul 2008 cand intervenea prescriptia nu s-a mai intamplat nimic, dupa care executorul judecatoresc trimite o somatie ... (vezi toată discuția)