avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

Am un titlu executoriu din 2005.Pana in anul 2008 cand intervenea prescriptia nu s-a mai intamplat nimic, dupa care executorul judecatoresc trimite o somatie si iarasi din 2008 pana in 2010 nu se mai intampla nimic.
Acum aflam ca s-a dispus infiintarea popririi pe conturile institutiei.
Intrebarea mea este dk in conformitate cu prevederile art.389 Cod pr civ, intrucat au trecut cele 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare nu a intervenit perimarea si dk pot sa cer desfintarea ei?Si dk da ce se va intampla dk se face o noua cerere de executare?creditorul poate acelasi titlu executoriu din 2005?
Astept cu interes raspunsul dvs!
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: liliana elena , utilizator 15:39, 6 Septembrie 2010

Pe calea contestatiei la executare, puteti contesta actele de executare invocand disp. art.389 (cu sau fara coroborarea cu disp. art.390-391 C.proc.civ.) sau/si prescriptia dreptului de a solicita executarea silita a dvs.
Creditorul a solicitat executarea in anul 2008, inainte de a se implini termenul de 3 ani, dupa care pana in anul 2010 nu a mai procedat la niciun act de executare.
Intrebarea mea este dk mai pot solicita prescriptia sau pot solicita perimarea si implicit cererea de executare.
Multumesc!
Art.389 C.proc civ.:
"(1) Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara a fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.
(2) In caz de suspendare a executarii, termenul de perimare curge de la incetarea suspendarii.
(3)Daca se face o noua cerere de executare, se va face mai intai o noua somatie , la care nu se va mai adauga titlul ce se executa."

Teoretic-da, daca mai sunteti in termenul prevazut de disp. art.401 C.proc civ., pentru formularea unei contestatii la executare si/sau...la titlu...invocand faptul ca...acesta nu mai este executoriu, urmare a perimarii de drept a executarii anterioare si a intervenirii prescriptiei dreptului de a cere executarea silita.

www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
[ link extern ]

Practic-doar dupa o verificare prealabila a situatiei concrete, se poate emite o parere obiectiva.De exemplu, daca acea creanta prevazuta in titlul executoriu este "bugetara"...se schimba toate elementele problemei!
Ne aflam in faza in care executorul judecatoresc solicita instantei incuviintarea executarii silite, dupa care va solicita infiintarea popririi pe conturile institutiei.Pot face contestatia la executare in momentul in care imi va aduce la cunostinta de dispozitia de poprire?
Contestatie la executare in care pe cale de exceptie sa invoc perimarea de drept?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea unei executari gribi gabriel gribi gabriel care este perioada de prescriere a unei executari silite? Am o hotarare din 2006. Multumesc! (vezi toată discuția)
Perimare lucinda2010 lucinda2010 Buna ziua. As dori sa ma lamuriti daca se poate in privinta executarii silite a unui imobil. Pe 28 septembrie se fac 6 luni de cand creditorul si executorul nu ... (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silitã Dorisdi Dorisdi Buna ziua In anul 2008 am lua un credit de nevoi personale de la o banca. Am încetat sa mai achit ratele, iar in 29.11.2011 Tribunalul a încuviințarea ... (vezi toată discuția)