Buna seara,
M anumesc Laura, am 22 de ani,necasatorita,mama a unei fetite de 1 an si 8 luni,studenta,locuiesc cu parinti...
In urma unei sentinte judecatoresti,mi s-a incredintat copilul spre crestere si educare,iar tatal a fost obligat la plata unei pensii alimentare de 165lei pe luna(desi nu a platit-o de 2 luni,si nici nu intentioneaza sa o faca cel putin in urmatoarele 6 luni...dar asta e alta poveste).
Beneficiez de indemnizatia pentru crestrea copilului,insa peste 4 luni se sfarsesc cei 2 ani de concediu maternal.Doresc sa imi prelungesc cu un an acest concediu.Stiu ca se poate prelungi cu un an,stiu ca este fara plata,stiu ca nu se considera vechime,insa intrebarea mea este urmatoarea:Luand in considerare situatia mea(necasatorita,copil incredintat spre crestere si educare,studenta,prelungirea concediului pentru cresterea copilului FARA plata..)pot beneficia de alte ajutoare?Ce ma sfatuiti sa fac?avand in vedere ca situatia nu e prea roz...
1. Da.
2. Daca venitul / membru de fam era la nivelul cerut de lege pt acordarea ajutorului – nu (cred ca) se acorda retroactiv
3. Inseamna ca are bani sa plateasca, dar nu vrea – adica, nu exista o piedica reala in a plati. Daca dovedeste ca a fost in imposibilitatea de a plati se cheama ca nu a fost rea credinta.
4. Ar putea face inchisoare, dar nu cred. Plateste amenda ca nu a respectat o hot judec, dar de plata intretinerii nu scapa. Poate fi obligat la plata intretinerii restante. Nu va fi decazut din drepturile parintesti (daca la acest aspect va referiti), dar chiar daca ar fi decazut din drepturile parintesti tot ar fi obligat la plata intretinerii pt copil.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Sper sa nu fiu pusa in situatia de a inainta vreo plangere,insa au fost anumite "semnale" care m-au facut sa caut mai multe informatii...
Părintele minorului poate fi decăzut din drepturile părinteşti numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 109 C. fam. care constau în greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor, iar nu şi la neexercitarea acestor drepturi şi îndatoriri.
Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintii copilului de obligatia de a da intretinere acestuia.
Va multumesc inca o data pt informatiile suplimentare. Vroiam doar sa stiu daca depunerea de plangere aduce dupa sine si decaderea din drepturi a tatalui. Nu vreau sa se intample asa ceva,motiv pentru care as fi evitat o plangere impotriva acestuia.Mi se pare(chiar numai spunand-o) mult prea dureros pentru un parinte.
daca te rog Laura poti sa imi spui cum se poate prelungi concediul maternal pana la 3 ani.Ma aflu intr-o situatie disperata fetitza mea implineste pe 1 feb 2009 -2- anisori si ar trebui sa ma intorc la lucru dar nu am cu cine sa o las si la gradinitza nu mio primeste.Am incercat la lucru sa imi iau 1 an de concediu fara plata ca sa stau sa o ingrijesc dar mi sa spus ca nu se poate.Va rog din tot sufletul ajutati-ma.Spunemi cum se poate
Multumesc anticipat pt raspuns
Cu respect Roxana T.
Adoptie copil
tamada
din prima casatorie am un copil pe care actualul meu sot doreste sa il adopte, problema este ca fostul sot nu doreste acest lucru desi nu stie nimic de copil, ... (vezi toată discuția)