avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contractul de munca inceteaza in timpul concediului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contractul de munca inceteaza in timpul concediului postnatal. Voi beneficia de indemnizatie pentru CCC?

Buna ziua! Din septembrie 2011 am lucrat ca profesoara de limba si literatura romana la un grup scolar dupa absolvirea studiilor de master; luna aceasta am intrat in concediu prenatal si as dori sa va intreb daca o sa beneficiez de indemnizatia pt ingrijirea copilului dat fiind faptul ca am decizie pe perioada determinata, adica din 01.09.2011-31.08.2012 si concediul postanal depaseste perioada cat o sa figurez angajata. Se considera intrerupere in munca , nu-i asa? Termenul probabil al nasterii e 11 iulie. Multumesc mult. O zi buna!
Cel mai recent răspuns: andrea44 , utilizator 19:14, 15 Noiembrie 2012
1. Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (31.08.2012) indiferent de starea dvs. de la acea data.

2. Pana la data incetarii CIM certificatele medicale pentru concediul de maternitate le depuneti la angajator care le calculeaza si le plateste.

3. - Imediat cupa incetarea CIM va inregistrati la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul (chiar daca atunci veti fi in concediu de maternitate sau in concediu crestere copil (CCC).
- Aceasta va ajuta ca la terminarea CCC sa beneficiati de indemnizatie de somaj pana va gasiti un loc de munca.

4. Veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii sunt admise si perioadele in care sunteti in concediu medical, concediu de maternitate, somaj indemnizat.
La Agentia de Somaj nu va puteti inscrie in timpul concediului de crestere a copilului. Abia cand expira concediul si aveti decizia de incetarea a concediului de crestere a copilului puteti depune acte de somaj (recomandat in primele 10 zile), va spun din propria experienta. Nu se considera intrerupere deoarece in acea perioada sunteti in concediu postnatal, perioada considerata ca asigurata chiar daca nu mai figurati cu contract de munca valid.
1. Partial are dreptate @amcteam.

2. - Perioada de CCC luata in baza OUG 111/2010 este stagiu de cotizare la somaj.
- Asa ca daca veti fi in CCC cand va inceteaza CIM va inregistrati la Agentia de Somaj dupa ce se termina CCC.

3. - Perioada de concediu de maternitate nu este perioada de stagiu de cotizare la somaj.
- Asa ca daca veti fi in concediu de maternitate la data incetarii CIM va trebui sa va inregistrati la Agentia de Somaj de unde veti intra apoi in CCC (indemnizatia de somaj va fi suspendata si se va relua dupa terminarea CCC).
Nu prea este clar ce sustineti. Daca perioada de CCC este considerata ca si stagiu de cotizare la somaj inseamna ca oricine termina CCC poate cere somaj fara nici o problema ceea ce este si foarte corect (avand practic aproape 2 ani de cotizatie).
Daca perioada concediului de maternitate nu este stagiu de cotizatie la somaj inseamna ca se elimina aceasta perioada si se ia in calcul perioada de 12 luni lucrate inainte de intrarea in concediu de maternitate.
Eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare, urmand ca in luna august sa termin CCC iar de la somaj mi s-a spus ca pot depune actele doar dupa terminarea CCC. La somaj se pot inscrie persoanele care nu se afla in nici o forma de plata. Deci nu va puteti inscrie in timpul concediului de maternitate, in speta cand expira contractul de munca (31 august) deoarece in acest caz nu ati avea 12 luni cotizate considerate dupa cum sustineti la punctul 3. In plus concediul postnatal minim 42 zile este obligatoriu (pentru a putea beneficia de CCC) si nu-l puteti intrerupe doar ca sa va inregistrati la somaj. Doar daca vi se termina cele 42 zile in timp cat este valabil contractul de munca (inainte de 31 august) va puteti inscrie la somaj incepand cu 1 septembrie urmand ca apoi sa intrati in CCC cand solicitati acest lucru.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
amcteam, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsuri amandurora. Asadar, daca am inteles inseamna ca trebuie sa ma inregistrez la Agentia de Somaj in timpul concediului de maternitate pentru ca dupa calculele mele atunci cand expira CIM eu o sa fiu inca in acest concediu, pentru cel putin o saptamana. Multumesc si o seara cat mai placuta!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil!!! cam_anca cam_anca buna ziua lucrez in campul muncii din decembrie 2007 momentan sunt angajata in invatamant ca si suplinitor calificat pe perioada determinata in data de 31 ... (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)