avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... gravida cu contract determinat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

gravida cu contract determinat

Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost anuntat ca nu se va mai prelungi. As dori sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc ptr a beneficia de indemnizatie ptr crestere copil si unde merg mai departe cu concediul medical pre si post natal. Precizez ca am 12 luni lucrate numai ca in luna august 2014 am pauza nu sa cotizat nimic la stat, acest lucru m-ar afecta la indemnizatie ? Eu am termen de sarcina in 1-10 septembrie, daca voi naste mai devreme in august ar fi o problema cu acea pauza de anul trecut in luna august. Trebuie 12 luni cotizate in ultimele 24 de luni intrerupte sau legate? Iar daca ma voi baga in somaj acela mi se va acorda pana in momentul in care eu voi naste ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:49, 24 Iunie 2015
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii emdicale, concediu de maternitate etc.)

2. - Daca veti naste in septembrie cele 12 luni eligibile sunt octombrie 2014 - septembrie 2015.
- Daca veti naste in august cele 12 luni eligibile sunt septembrie 2014 -august 2015.
- Asadar luna august 2014 nu intra in nici un caz in discutie.

3. - Contractul individual de munca (CIM) al dvs. inceteaza de drept (art.56(1), lit. i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, adica la 30.06.2015.
- Daca intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) inainte de data de 30.06.2015 piteti sa depuneti certificatele medicale pentru conecdiul de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa duceti la prima depunere de concediu medical de maternitate.

4. - Incetarea CIM cu art. 56(1), lit. i) din Codul muncii va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni rpemergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
- Va puteti inregistra la Agentia de Somaj chiar daca in acel moment sunteti in concediu de maternitate.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- Inregistrarea la Agentia de Somaj trevbuie sa o faceti in termen de maximum 10 zile de la data incetarii CIM.

5. Dvs. alegeti varianta pentru care indepliniti conditiile sau care va convine cel mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului. eusicumine eusicumine Buna ziua, Sunt insarcinata in 8 saptamani,lucrez din data de 29 august 2015 si am contract pe un an de zile. Deci eu voi naste undeva la sfarsitul luni ... (vezi toată discuția)