avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort- custodie copii si partaj imobil ipotecat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort- custodie copii si partaj imobil ipotecat

Buna ziua.
Am nevoie de opiniile dvs in legatura cu urmatoarea situatie.
Casatorie in 2006, 2 copii minori, 1 an si 5 ani.
Locuinta cu credit ipotecar, sotul e imprumutat, eu garant, mama mea coplatitor. Jumatate din valoarea apartamentului mi-a fost data mie de mama mea- am o declaratie de mana data de sotul meu in care specifica acest aspect si daca e nevoie martori.

Intrebari-
1. In acest caz se poate face divortul la notar sau la starea civila, daca exista intelegerea sotilor asupra tuturor aspectelor?
2. Daca nu exista aceasta intelegere si se face divortul la instanta, se poate face totul intr-un proces si divort si incredintare minori si partaj? sau cum se procedeaza?
3. Ce solutii dau bancile in astfel de situatii- pot prelua eu creditul si sa raman in casa impreuna cu copiii?

As vrea sa ma asigur ca nu raman pe drumuri cu copiii, mai ales ca jumatate din bani mi i-a dat mama cu mare eforturi, veniturile mele au fost mai mari tot timpul de cand suntem casatoriti si acum el ma ameninta ca eu voi ramane fara casa. E posibil sa vorbeasca asa, doar la suparare, dar eu datoria s m a asigur ca nu vom avea surprize neplacute, pentru copii si pentr mine.

Multumesc foarte mult.
Pt ca aveti copii, puteti divorta in instanta ( taxa de 39 de lei fara avocat) fie daca va intelegeti fie ca nu, sau la notar doar daca va intelegeti.
Divortati intai , apoi faceti partajul.

La partaj, in caz ca exista intelegere, il puteti face la notar. Va trebui ca odata stabilit intre dvs cine ramane cu bunul, sa mergeti la banca si sa preluati si in acte creditul. Puteti merge la banca si sa va informati daca cu venitul dvs si al mamei , cu 2 copii, veti putea prelua creditul.

In caz ca nu va intelegeti, veti face partajul in instanta, timbrati cu 3% din valoarea bunului, cereti ca imobilul sa va fie atribuit, cereti preluarea creditului, citati si banca la proces.

Incercati sa mergeti si la un mediator, poate reusiti sa ajungeti la o intelegere cu sotul asupra partajului, veti scuti multi bani
1. Intrucat aveti copii minori, puteti sa divortati numai la notar nu si la starea civila. Este necesar sa cadeti de acord asupra incredintarii copiilor, numele pe care il veti purta dupa divort, locuinta minorilor.
2. Da, se poate, insa este posibil, ca in situatia in care solutionarea cererii de partaj sa implice o perioada mai lunga de timp decat solutionarea divortului, instanta sa dispuna disjungerea capatului de cerere referitor la partajul bunurilor comune
3. In aceasta situatie sunt mai multe aspecte de discutat si este destul de complicata situatia.
Un eventual partaj conventional incheiat la notar, fara a avea un acord al bancii referitor la situatia contractului de credit nu va putea fi opozabil bancii.
In cadrul partajului judiciar, va trebui ca banca sa fie introdusa in proces, pentru ca hotararea ce priveste si creditul imobiliar sa ii fie opozabila.
Insa dumneavoastra aveti calitatea de garant, ceea ce inseamna ca nu participati efectiv la plata creditului, iar veniturile dumneavoastra nu au fost avute in vedere la contractarea imprumutului. Partile principale din contractul de credit sunt sotul dumneavoastra si mama.
Va trebui sa solicitati bancii, inlocuirea din contractul de credit a imprumutatului (sotul dumneavoastra)
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa divortez la notar? monica2000 monica2000 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema. am 24 de ani sotul are 32, suntem casatoriti de 2 ani si in ultima perioada nu ne mai intelegem. suntem impreuna ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj craciun15 craciun15 buna ziua m/am hotarat sa divortez. cred ca sotia vrea pe cale amiabila. Avem de impartit, pe cale amiabila un apartament cu valoare de 40000 euro, o casa la ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament cu credit ipotecar nemteanul1980 nemteanul1980 Detin impreuna cu sotia un apartament contractat prin credit ipotecar. Titularul contractului de credit sunt eu, sotia fiind codebitor. Bunul a fost ... (vezi toată discuția)