avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintarea posturilor / concedieri individuale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintarea posturilor / concedieri individuale

Buna ziua stimati avocati!
am si eu nevoie de un sfat URGENT
pe scurt:
presedintelui sindicatului,strict confidential, pe data de15 aprilie i-sa inmanat o notificare, privind reorganizarea societatii si o copie de pe decizia de aplicare a unei organigranigrame noui / copia organigramei.( Decizia semnata cu data de 02.aprilie.) Dupa analizarea organigramei, din care rezulta disparitia a 9 pozitii ( 8 din productie si postul specialistului resurse umane, unic in SRL) si infiintarea a posturilor noi, practic un serviciu nou, in departamentul comercial. Deci, conform vechei organigrame societatea avea 100 angajati ( 91 la zi si 9 vacante in dep.comercial) si in noua organigrama ( confidentiala ), desfiintarea a 9 posturi si infiintarea altora, total tot 100 angajati. In 3 zile de la data primirei prezentei notificari, sindicatul a trimis o adresa, prin care a solicitat anularea prezentei decizii si luarea a unei hotarari, dupa efectuarea a unei analize de o firma autorizata, privind normarea muncii si analiza a fiecarui post, avand in vedere ca personalul din productie si asa e supra incarcat, in plus efectuarea a unei asemenea analizei s-a solicitat de mai multe ori, dar fara rezultat. ( adica, munciti si taceti din gura...), in plus sindicatul a convocat inceperea negocierii a unui nou CCM. Specialistul resurse umane a incercat de mai multe ori sa explice conducerii necesitatea de a angaja muncitori, avand in vedere ca productia de-a bea se descurca..., hop... i sa taiat si ei postul...
Nici un raspuns de la angajator sindicatul al salariatilor nu a primit... mai mult, azi au fost chemati 8 salariati din productie, care au primit sub semnatura o notificare ca sa luat decizia de a desfiinta postul si incepand cu data comunicarii prezentei are 20 zile de preaviz, dupa care vainceta contractul. am intales ca ultima a fost chemata doamna de la HR, care a cerut explicatii si nu a semnat si nici nu a luat notificarea intinsa... Stimati avocati, AM RAMAS SOCATI... noul administrator e cetatean italian si am impresia ca nu prea ne intalegem... sau traducatorul ii traduce gresit, culmea ca ii traduce avocatul societatii...
e si normal ca suntem plini de nervi dupa asemenea tratament...noi as dori sa procedam foarte corect si legal... ce sfaturi ne puteti da???
Cu stima,
membru de sindicat
Cel mai recent răspuns: membru1 , utilizator 22:44, 28 Mai 2012
1. Instiintarea de preaviz nu are suport legal , faptul ca se semneaza sau nu se semneaza acesta instiintare nu are mare relevanta , deoarece in instnata de judecata se contesta decizia de concediere.

2. Salariatii concediati pot contesta in instanta de judecata aceasta masura luata de catre angajator .. Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de munca sa fie efectiva şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.

3. Angajatorul poate decide desfiintarea posturilor de care nu mai are nevoie si infiintarea altora noi care sa vizeze creşterea performanţelor în activitate.

4. La intalnirea cu angajatorul luati si dvs un traducator , astfel incat sa nu mai existe astfel de suspiciuni.
Buna ziua,
acest lucru mi-a explicat si d-na. de la HR, ca dansa asteapta decizia ca sa o poata contesta la tribunal.
2. " existenta unei cauze efective, reale si serioase" oare care va fi ??? Din punct de vedere economic??? adica a desfiintat niste posturi cu salarii mici si a infiintat altele cu salarii mari?
(avem dovada clara ca salariile in societate sunt stabilite discriminatoriu: cei de la comercial si contabilitate au salarii peste 4500ron, iar productia de la 800 operator si 3000 au Sefii Sectiilor). sau care o fi??? daca am ajuns sa muncim cate un operator la 4 masini... nu se mai face normarea om/ utilaj ?
3. "Angajatorul poate decide desfiintarea posturilor de care nu mai are nevoie si infiintarea altora noi care sa vizeze creşterea performanţelor în activitate."
este vreo reglementare legala in acest sens?
4. scuzati, poate m-am exprimat gresit... nu prea ne ''intelegem" la discutii si negociere... am avut in vedere ca pozitia angajatorului - " iti platesc salariu stabilit in contract si punct... nu am obligatia sa-ti mai dau ceva...", dar nicidecum traducerea....


1. Desfiinţarea postului este efectiva, daca postul în cauza a fost definitiv înlaturat din organigrama şi statul de funcţii al angajatorului.

2. Desfiinţarea locului de munca are o cauza reala atunci cand se întemeiaza pe împrejurarile obiective stipulate de art. 65 alin. (1) din Codul muncii, adica: dificultaţi economice sau reorganizarea activitaţii.

3. Acest lucru se poate deduce din textul art.65 C.mun. ... nu trebuie sa existe un text de lege care sa-i permita angajatorului infiintarea de noi posturi pentru a-si creste performantele in activitate ..
Art.40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
....
Aptitudinea angajatorului de a stabili organizarea şi funcţionarea unitaţii realizeaza conţinutul puterii de gestionare a acestuia. Puterea de gestionare nu este absoluta, instanţa judecatoreasca fiind îndreptaţita sa examineze deciziile angajatorului prin prisma interesului întreprinderii.
AJUTOR !!!
din notificarea primita sub semnatura salariatului:
Avand in vedere:
- aprobarea de catre AGA nr... din.. a noii organigrame;
- desfiintarea postului ocupat de catre dumneavoastra;

As dori sa fac o precizare. Noua organigrama nu a fost adusa la cunostinta salariatilor. Pe data de 11/04/12/, strict confidential a fost inmanata presedintelui de sindicat o copie a organigramei si o notificare prin care " va comunicam urmatoarele:
- avand in vedere necesitatea reorganizarii prin eliminarea unor posturi, concomitent cu dezvoltarea sectorului de vanzare care contribuie la cresterea vanzarilor;
- avand in vedere necesitatea reducerii costurilor cu personal;
Angajatorul prin Decizia .. din 02.04, a aprobat in baza aprobarii AGA, o noua organigrama care presupune desfiintarea unor posturi si concedierea persoanelor care ocupa acele posturi..."
Avand in vedere ca la solicitarea Sindicatului mentionata in primul mesaj nu am primit nici un raspuns... as dori sa stim ce putem face? Avand in vedere ca personalul din productie si sindicatul a solicitat de mai multe ori efectuarea a unei analize si a normarii muncii, personalul este supraincarcat si nu mai face fata; avand in vedere ca in alte departamente avem angajati care cumuleaza pensia cu salariul si as putea renunta la ei, totodata, avand in vedere ca in dep. comerial sunt vreo 8 posturi vacante, la care nu s-au facut angajari nici pana azi... , precum si faptul ca se desfiinteaza 8 posturi cu salarii mici si infiinteaza alte posturi cu salarii triple... Oare putem vorbi de o cauza reala? Sau merge vorba de inlaturarea salariatilor nedoriti, care conform pregatirii profesionale ar putea ocupa locurile vacante din dep.comercial... sau, vorbesc de postul Specialistului Resurse Umane, care este unic in soietate si banuim ca postul ei a fost desfiintat dupa ce dansa a intrat in sindicat, nemaiavand putere sa-si apere drepturile singura.. Cum as putea proba acest fapt ?
Asteptam sfaturile DVS cat se poate de URGENT.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
membru1, utilizator
Este vorba despre o concediere colectiva sau despre concedieri individuale?

Alte discuții în legătură

Concediere individuala VIOLETA CIUREA VIOLETA CIUREA Buna ziua, Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea ... (vezi toată discuția)
Justificare concediere art. 65/66 cm suciu_diana suciu_diana Buna seara, as dori sa va intreb daca la concediere individuala (desfiintarea postului) angajatorul nu ar avea obligatia sa prevada care sunt cauzele ... (vezi toată discuția)