avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... justificare concediere art. 65/66 CM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

justificare concediere art. 65/66 CM

Buna seara,

as dori sa va intreb daca la concediere individuala (desfiintarea postului) angajatorul nu ar avea obligatia sa prevada care sunt cauzele disponibilizarii?
Este de ajuns sa scrie "dificultati economice, tehnice...etc"?

Daca este ok o decizie de gen, angajatorul mai poate, ulterior desfiintarii acelui post, sa angajeze alte 2 persoane pe alte 2 posturi in cadrul societatii? Fara legatura cu postul desfiintat.
Nu se bat cap in cap un pic? Adica esti in dificultati tehnice, dai afara un om pe motiv ca te ajuta sa te mentii pe linia de plutire, dar mai angajezi alti 2...

In Codul Muncii nu zice ca trebuie sa se mai prevada altceva sau sa mai fie intr-un anumit fel..tb sa aiba doar o cauza reala, serioasa si sa fie efectiva..

Nu ma dumiriti un pic? :)

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 21:02, 5 Noiembrie 2009
1. Angajatorul poate sa-si organizeze munca asa cum crede el de cuviinta si pentru asta poate desfiinta unele posturi si poate infiinta altele. O face pe riscul si pe banii sai.
2. Pentru a desfiinta un loc de munca angajatorul trebuie sa emita o hotarare in acest sens. In aceasta hotarare invoca si motivul pentru care o face.
3. Art.65 din Codul muncii nu mai pomeneste nimic de dificultati economice, tehnice. Acest articol s-a modificat prin oug 55/2006 si acum arata astfel:
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

desigur , orice lege e interpretabile...prin urmare, cu putina abilitate puteti desfiinta o decizie pe problemele economice ce au generat reorganizarea nu sunt reale...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedieri snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! incepand cu 1 ianuarie am fost anuntata ca urmeaza sa disponibilizam cativa oameni pe motive economice. Astfel, vom fi nevoiti sa desfiintam ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului marian73 marian73 Postul meu sa desfiintat avind contract pe perioada nedeterminata dinduma in preaviz si colegiilor mei cu perioada determinata sa le prelungeasca contractele ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala VIOLETA CIUREA VIOLETA CIUREA Buna ziua, Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea ... (vezi toată discuția)