Buna ziua.
Va rog spuneti-mi care din cele trei variante implica taxe / costuri / impozite / onorarii notariale mai mici, daca o mama doreste sa treaca dreptul ei la proprietate (referitoare la cota sa parte dintr-un teren detinut impreuna cu mai multe persoane) pe numele unicului copil major ?
Am mai citit raspunsuri la intrebari asemanatoare, diferenta aici constand in faptul ca nu exista mai multi copii si implicit nimeni nu ar avea motive sa conteste / atace vreuna din cele 3 cai : donatia, vanzarea-cumpararea, contractul de intretinere.
De mentionat ca toate cele 3 variante ar fi simple formalitati, relatia mama - copil major fiind foarte buna si deasemeni nefiind necesara nici o intretinere propriu-zisa, pensia si restul posibilitatilor financiare fiind mai mari in cazul mamei decat in cazul unicului copil major.
Nu stimate domn, nu probabil....asta este legea.....donatia de bunuri imobile se face sub Sanctiunea nulitatii in forma autentica! Forma autentica inseamna incheiata la notar!
Dvs stiti cat este onorariul notarului la donatie?! Nu!
Atat onorariul notarului la donatie cat si la succesiune se calculeaza in functie de imobil, de situarea sa, de anul construirii daca este constructie, de felul terenului daca este si teren, de etaj daca este un apartament intr un bloc, de numarul de camere daca este apartament intr un bloc....
Deci depinde de aceasta evaluare care o face notarul conform celor de mai sus conform unei grile de expertiza imobiliara intocmita pe Camerele Notarilor Publici si care se actualizeaza anual.
Este posibil ca succesiunea sa va coste Putin mai Putin....mai ales daca dezbateti pana in doi ani de la decesul persoanei pe care o mosteniti, respectiv al mamei dvs.
Noi II dorim insa viata lunga!:)
Este vorba despre un teren viran. Daca asa stau lucrurile, iar daca la succesiune ar putea fi vorba de "Putin mai Putin", vom apela la Donatie la notariat. Nu as vrea sa-i treaca prin cap mamei mele ca astept in vreun fel acel moment (are 75 ani), pentru ca o iubesc foarte mult.
Iar dvs si celorlalti care m-au sfatuit, va multumesc foarte mult.