avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daca gasesti un portofel cu un card in el si cu pin cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daca gasesti un portofel cu un card in el si cu pin cu tot...

Daca gasesti un portofel cu un card in el si cu pin cu tot, si te duci la bancomat sa scoti banii pe pe cardul gasit, la ce se incadreaza asa ceva?

Stiu ca un portofel gasit trebuie returnat la politie. Dar banii din portofelul gasit sunt bani gasiti(nu furati), si chiar daca nu returnezi portofelul mare infractiune nu e, probabil amenda ceva (in cazul putin probabil cand se afla si se dovedeste ca X a gasit portofelul lui Y)

Dar acum, daca X gaseste portofelul cu cardul si cu pinul si de duce fuga fuga la un bankomat si scoate banii (in afara faptului ca e mult mai usor de identificat/dovedit fiinca majoritatea bancomatelor au camera video) se considera ca banii care-i scoate din bancomat sunt furati sau gasiti?


Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:33, 30 Octombrie 2016
Furtul este definit în Art. 208 din Codul Penal al României, în Titlul III, Infracţiuni contra patrimoniului, ca fiind: Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept. [1] Conform Codului penal, fapta se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
Daca nu ai consimţământul titularului de drept al cardului de efectua operatiunea bancara respectiva inseamna ca este furt! X-(:sorry:#-o

Conform art.216 Cod Penal, fapta de a nu preda in termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2008
ContSters20980, utilizator
A gasi un bun pierdut e o actiune licita, dar a pastra acest bun e o actiune ilicita. In acest raport juridic proprietarul are dreptul sa isi revendice bunul dar si dreptul de a fi despagubit pt paguba care i s-a cauzat prin incalcarea obligatiei de restituire.

Ce dragalasenie ati afirmat! Gasit portofel cu bani – returnat portofel, dar nu banii (care sunt gasiti)... Banii nu ar fi fost in portofelul gasit?
Gasit portofel cu card... Scos banii altuia fara ca acesta sa stie... Se cheama hotie si, in cazul cardului, puteti "beneficia” si de agravanta si chiar de... un concurs de infractiuni.
Totusi, un asemenea gasitor ar trebui sa dea dovada de omenie si sa predea bunul pagubitului neglijent...
Interesanta discutie.=D>

In opinia mea, actele materiale de a scoate bani de pe un card gasit nu formeaza din punct de vedere al laturii obiective elementul material al infractiunii de furt, deoarece asa cum s-a spus in primul mesaj, este vorba de un bun gasit, si, pe cale de consecinta, dupa un studiu amanuntit al art.208 consider ca acest articol nu are aplicabilitate.
Consider ca, mai degraba aceste acte materiale - actiunea - de scoatere a sumei de bani de pe un card gasit, intra in continutul art. 216 C.pen, mai precis in modalitatea prevazuta de teza a 2-a "...sau de a dispune de acel bun ca de al sau."

Asteptam cu interes shi alte opinii !:D
Av. Adrian Posdarie
In opinia mea sunt doua fapte.
Prima fapta: s-a gasit un portofel cu card cu tot si nu s-a predat la politie este infractiunea prevazuta de 216 Cp.
A doua fapta: mers cu cardul si scos banii, se incadreaza la furt.
In momentul cand a fost gasit portofelul cu cardul in el, banii inca se aflau in contul proprietarului, deci in posesia lui. Cand persoana respectiva s-a dus la un bancomat si a scos banii, acestia au fost scosi direct din contul proprietarului fara consimtamantul acestuia.
In ce ma priveste, apreciez ca modalitatea prevazuta de art. 208 "...din posesia sau detentia altuia" se refera la ipoteza in care partea vatamata are bunul respectiv asupra ei.
Ca sa fiu mai explicit, consider ca am fi fost in prezenta infractiunii de furt doar in situatia in care i se lua / sustragea partii vatamate cardul din buzunar ori chiar din portofel cu conditia ca acestea doua (card, portofel) sa se afle efectiv in stapanirea fizica materiala a (se intelege asupra) proprietarului - parte vatamata, tocmai aceasta cerinta facand diferentierea intre infractiunea furt si cea de insusire a bunului gasit.
Parerea mea.

Asteptam in continuare opinii (argumentate)
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
ContSters54906, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine cerceteaza o reclamatie privitor la furt de pe card electronic? celdecolo celdecolo Am reclamat sustragerea din casa a unui card impreuna cu hartia pe care era scris codul PIN .De pe card s-au extras toti banii,evident fara voia ... (vezi toată discuția)
Gasit bani in bancomat Dramaqueen Dramaqueen Buna ziua. Ieri m am asezat la coada la un bancomat, sa mi verific soldul. In fata mea, un barbat vorbea la telefon si cerea indicatii despre cum sa ... (vezi toată discuția)
Furt intre concubini !!! paul_codrin paul_codrin Buna ziua,va rog sa imi dati un sfat in sensul ca in urma unei certuri si discutii cu concubina mea am fost reclamat de aceasta pt furt.intr o ordine de idei ... (vezi toată discuția)