avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptia extinctiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptia extinctiva

Se aplica prevederile art. 2 din Decretul nr. 167/1958 actelor juridice administrative ? :">
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:58, 16 Decembrie 2008
In ce sens? Prejudiciilor rezultate ca urmare a unui act administrativ?? daca da - da, se aplica.

av. Boncu
Art.2 al Decretului 167 din 1958 reglementează, în opinia mea, regimul nulităţii absolute a actului juridic civil din perspectiva prescripţiei extinctive, stabilind că nulitatea poate fi invocată oricînd, fie pe cale de excepţie, fie pe cale de acţiune - adică, este imprescriptibilă extinctiv.

Regimul juridic al actului administrativ (actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publica, in regim de putere publica, in vederea organizarii executarii legii sau a executarii in concret a legii, care da nastere, modifica sau stinge raporturi juridice, aşa cum îl defineşte Legea nr.554/2004) nu face obiectul reglementării prin Decretul 167/1958.

Liviu S.Bordaş
revin si dezvolt. Daca un act juridic administrativ emis cu incalcarea legii a generat un alt act juridic administrativ subsecvent, desigur si acesta ilegal ( avand in vedere ca primul a fost emis cu incalcarea legii ) iar ulterior a fost anulat de o instanta, nu antreneaza anularea si a actului subsecvent ? Deci nu se poate cere constatarea nulitatii pe cale de actiune a actului subsecvent ca urmare a anularii deja a ctului initial ? Si aceasta tinind cont ca este vorba de acte juridice administrative, respecti dispozitii ale primarului ?
Anularea actelor administrative se face în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea 554/2004 - Legea contenciosului administrativ. Iar anularea are ca temei nelegalitatea actului administrativ.

Nu are nimic a face Decretul 167/1958 cu actele administrative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatare nulitate contract de vanzare cumparare donigao donigao Buna ziua, Dreptul de a cere constatarea nulitatii absolute a unui act juridic (contract de vanzare cumparare imobil) este supus prescriptiei? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului de a incepe executarea silita F.V. Strauß F.V. Strauß In anul 1995 instanta de contencios admite actiunea in anulare a unei autorizatii de constructii emisa de biroul urbanism, fara a avea consimtamantul unuia ... (vezi toată discuția)
Concediere: contestarea legalitatii masurii nicxon nicxon Buna ziua,in 29.aug.2005 am fost concediat,conf.art.65/CM,in luna aprilie 2005,am fost transferat in baza art.169/cm de la serviciul public la CL,dupa care in ... (vezi toată discuția)