avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum se calculeaza somajul?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum se calculeaza somajul?

lucrez de 32 ani,am salariul brut 2800ron, daca as iesi in somaj cat as primi??? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:39, 19 Iulie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. In cazul dvs. indemnizatia de somaj este formata din:
- 75% din 500 lei = 375 lei;
- 10% din media salariului mediu brut pe cele 12 luni de cotizare la somaj inregistrate in adeverinta tip eliberata de angajator.
Buna ziua,

am total vechime in munca cu contracte pe o perioada de 5 ani si 2 luni, in lunile februarie si martie 2013 a survenit un concediu medical, iar la sfarsitul lui aprilie a incetat contractul de munca, am fost sa depun dosarul la somaj si mi-au spus ca pentru lunile februarie si martie nu se iau in calcul ca vechime pentru somaj dar ca si mod de calcul il iau considerare, pe luna martie exista o suma raportata aferenta celor 5 zile de CM suportate de societate iar pe martie este raportata suma de "0"
- ca sa fie 1 an de raportare cu sume au cerut o luna de raportare 04.04.2012
- in 2011 si 2012 a survenit un alt concediu medical a cate ~ 2 saptamani, cei de la somaj nu vor sa ia in calcul ca vechime cele 4 luni in care a survenit concediu medical partial sau integral, dar ca si suma din stagiu de cotizare pe luna februarie (5 zile platite de societate) le iau in calcul, este normal acest lucru? avand in vedere ca lunile respective de concediu medical fac diferenta intre 6 luni si 9 luni pentru indemnizatia de somaj, astfel avand 4 ani si 10 luni luate in calcul, multumesc


Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
c.catalin, utilizator
1. Perioadele de concediu medical nu sunt stagii de cotizare la somaj (cu exceptia primelor 5 zile suportate de angajator).

2. Din cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj scadeti perioadele in care ati fost in conecdiu medical si trebuie sa va ramana 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Daca sunteti nemultumit puteti face o sesizare la ANOFM pe e-amil, la: anofm@anofm.ro
Multumesc pentru raspunsul prompt,

ca sa inteleg mai bine as mai avea urmatoarele intrebari:

1. daca am fost in concediu medical si stagiu de cotizare pentru cele 5 zile suportate de catre societate se contorizeaza la calculul indemnizatiei?(la nivelul sumei aferente virate catre somaj? pentru cele 5 zile) sau se ia in calcul din urma o luna in care s-a virat la somaj integral suma aferenta salariului brut?

2. lunile din anii din urma cu concediu medical de ~ 2 saptamani ar trebui sa fie luate in calcul la vechimea de calcul a indemnizatie de somaj?

pentru ca 2 luni din urma am concediu medical <30 de zile si au zis ca conform stagiului de cotizare nu sunt luni intregi si nu se iau in calcul si ca societatea nu a raportat bine in declaratia 112 insa am cerut clarificari de la societate si raportarea lor a fost intocmita corespunzator cu prevederile concediului medical
1. Legea nu spune ca se iau in calcul numai lunile intregi deci se iau si fractiunile de luna.

2. In lunile in care ati fost o perioada in concediu medical stagiul de cotizare la somaj este format din primele 5 zile de conecdiu medical (suportate de angajator) si restul de zile lucrate din luna.

3. Daca Agentia de Somaj are alta interpretare atunci faceti sesizare la ANOFM asa cum v-am recomandat anterior.

Alte discuții în legătură

Certificarea stagiilor de cotizare anterior datei de 1 martie 2002 boerica boerica Buna ziua Supun atentiei dvs. urmatoarea speta: Un angajat al a fost disponibilizat cu art 65 (1). In incercarea de a depune dosarul in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)
Durata somaj sykes sykes Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Care va fi perioada in care voi beneficia de somaj in conditiile in care sunt angajata din martie 2007 la o firma? ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj iacobdan iacobdan In luna martie 2012 am avut un venit brut de 132280 roni suma din care s-au retinut si virat toate contributiile la stat( impozit de 16%, CAS de 10,5%, Somaj ... (vezi toată discuția)