avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA LA auto secondhand din UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA LA auto secondhand din UE

Buna ziua! sunt nou pe aici as avea nevoie da ajutorul vostru!
am cumparat o masina din 2001 din Germania la sfarsitul lunii octombrie pentru nevoile firmei . Sunt platitor de TVA trimestrial . Rog foarte mult daca cineva ma poate ajuta: ce declaratii sa depun la Administratia financiara si cand? Firma care mi-a vandut-o este platitoare de TVA pe factura nu este TVA iar Furnizorul care mi-a vandut-o este platitor de TVA ???

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:37, 18 Decembrie 2008
B. Reglementari specifice AIC de MIJLOACE DE TRANSPORT CARE NU SUNT NOI

Reglementarile in acest domeniu sunt deosebit de complexe si situatiile pot fi dintre cele mai variate. Din acest motiv se vor trata diferentiat in functie de persoanele care cumpara astfel de bunuri si de regimul care s-a aplicat in alt stat membru.



B.1. Cazul in care mijlocul de transport care nu este nou a fost vandut de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in celalalt stat membru si care nu a aplicat regim second-hand. Regimul aplicabil in Romania depinde de persoana care face achizitia intracomunitara:

Ø Daca AIC este realizata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, aceasta va comunica codul sau de TVA furnizorului, care va scuti de TVA livrarea intracomunitara. Furnizorul va emite o factura fara TVA in care va mentiona ca s-a aplicat scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara, iar in Romania cumparatorul va avea obligatia de plata a TVA pentru AIC de mijloace de transport, dar, modul concret de plata a TVA nu difera la persoanele inregistrate normal in scopuri de TVA atunci cand ahizitioneaza mijloace de transport care nu sunt noi fata de situatia mentionata la lit.A in care cumparau mijloace de transport noi, respectiv in ambele situatii vor aplica taxare inversa inscriind TVA in randurile 14 si 14 din decontul de TVA si vor declara in declaratia recapitulativa aceste AIC. Totusi este important de retinut ca la revanzarea acestor bunuri cumparatorul din Romania nu va putea aplica regimul special pentru bunuri second-hand prevazut la art. 1522 din Codul fiscal.

Demn de retinut este faptul ca pentru bunurile astfel achizitionate cumparatorul din Romania care este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153, va putea aplica la vanzare regimul special pentru bunuri second-hand prevazut de art. 1522 din Codul fiscal, DAR pe factura emisa de furnizor trebuie sa existe o mentiune din care sa rezulte regimul aplicat ( cele prevazute mai sus). Daca factura nu contine astfel de mentiuni, sau nicio alta mentiune se poate considera ca furnizorul a aplicat o scutire de TVA pentru livrarea intracomunitara conform similarului din alt stat membru al art. 143 alin.(2) din Codul fiscal (art 138 din Directiva 112/2006/CE) si in acest caz la revanzare nu mai poate fi aplica regimul special pentru bunuri second-hand.

Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2008
ContSters42967, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Tva silvianc silvianc Sunt o firma platitoare de tva.intermedieri auto.Cumpar auto second-hand din romania de la firme platitoare de tva.Cum facturez la firme in comunitate ... (vezi toată discuția)
Tva - taxare inversa - export florip florip Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este diferenta intre scutirea de la plata TVA pentru o livrare de bunuri in UE (nu din cele supuse taxarii inverse in ... (vezi toată discuția)